I helgen har jag varit på Stockholm Food Forum – som arrangeras av EAT. Här samlades 700 personer kring framtidens matsystem och frågor om hälsa, näringsinnehåll och påverkan på miljö och klimat, och den nya uppdaterade EAT Lancet rapporten.
Enligt EAT Lancets kalkyler skulle den kost som de föreslår kunna förebygga 15 miljoner förtida dödsfall varje år, och minska den miljöpåverkan som orsakas av våra matvanor. Fullkorn, grönsaker, baljväxter, mejeriprodukter, frukt och bär är basen, och om man vill lägger man till små mängder av fisk, skaldjur, ägg och kött.
Förra upplagan av rapporten kom 2019 och sedan dess har det vetenskapliga underlaget stärkts. Ett hållbart matsystem är både nödvändigt för planeten och bra för oss som bor på den, och innebär att maten skulle räcka till fler. 2019 var första gången en internationell, tvärvetenskaplig kommission tog fram den här typen av rapport, utifrån det vetenskapliga underlag som fanns då, och den aktuella belastningen på planeten. Sedan dess har läget förändrats och pandemin, krig och naturfenomen har gjort att frågan blivit än mer aktuell.
Jag är inspirerad och påfylld av alla samtal och insikter. Det var prestigelöst och högt i tak med fokus på att tillsammans jobba mot ett gemensamt mål, och jag har träffat väldigt många härliga och trevliga personer. Inte minst var det roligt att träffa kollegor och återkomma till den plats där Dietisternas riksförbund (med Susann Ask som ordförande och mig som wing man) lanserade sin vision Hållbar nutrition för hälsa genom hela livet på kongressen 2018.
Det är bra att man samlas kring frågan utifrån olika vinklar men jag är osäker på om näringsinnehåll och biotillgänglighet får tillräckligt stort utrymme, och tycker inte att man riktigt har lyft och sett konsumentperspektivet. För att lyckas med förändringsarbetet som krävs, behövs tips, recept och bättre matlagningsskills hos folket. Tillgänglighet till hälsosamma alternativ när man vill och behöver äta utanför hemmet är också en viktig del.
Risken med kostråd som är långt ifrån hur de befintliga matvanorna ser ut är att man inte ens gör ett försök, och att fokus läggs på begränsningarna istället för på möjligheterna. Jag tycker inte riktigt heller att det stämmer att man utifrån de ramar som ges kan anpassa till lokala och regionala förutsättningar. Beredskap, årstider i Norden och matförsörjning hela året är perspektiv som också behöver vägas in. Sen undrar jag över de 30 gram socker som ingår per dag – mängden är hög, särskilt jämfört med andra delar i denna Planetary Health diet. Socker bidrar ju inte med något som är positivt för hälsan och kolhydrater får man mycket av ändå, i form av fullkorn som ju samtidigt bidrar med väldigt mycket annat som är bra.
Men en sak är helt säker: Jag har ätit massor av fantastisk mat under de här dagarna — hälsosam, hållbar och väldigt väldigt god. Om alla tar ett par steg i rätt riktning skulle det göra stor skillnad.


