Lyckad nyårsmiddag

Nyårsmiddagen igår var en väldigt lyckad tillställning med åtta stora och nio små vänner. Det blev – helt otippat – en norrländsk middag. 

Till förrätt serverade vi

Tunnbrödsstrut med röra av crème fraîche, keso och finhackad rödlök
Rökt nötkött
Nyriven pepparrot
Ruccolasallad
Rotfruktschips
Röran blev lite för lös så jag tjockade till den med lite gelatin.
Till detta drack vi ett mustigt trappistöl.

Huvudrätten bestod av

Tjälknöl på älg
Potatisgratäng med grädde o vitlök
Haricots verts
Svart vinbärsgelé och rödvinssky
Ett gott rött vin.

Tjälknölen stekte vi i ugnen under natten och gratängen förberedde jag på morgonen, så allt var klart i förväg, vilket jag tycker är väldigt skönt. Och trevligt – då hinner man ju umgås också…
Vi hade fått en älgstek av makens morbror, och den här gången hade vi verkligen tur. Det var ett fantastiskt bra kött som bara smälte i munnen.

Receptet till rödvinsskyn hämtade jag här och smälte ner en sked gelé för att runda av smaken.

Till dessert serverade vi

Gammaldags vaniljglass med en hjortron- och havtornskompott.
Jag köpte en burk färdig hjortronsylt och blandade i ett paket tinade havtorn. Värmde upp det lite lätt i micron innan servering, och lade detta i botten på portionsskålar. lade i en rejäl kula glass och toppade med frysta havtorn. Till detta serverades kakor;
Mandelfröjd och Cantucini m apelsinskal. Och ett glas portvin.

Lite senare blev det kaffe, avec och mörk chokladtryffel, och så skumpa till tolvslaget förstås!

Fortfarande mätt…

Författare

Kajsa Asp Jonson är dietist, journalist, hälsoinspiratör och författare. Hon driver företaget Mersmak kommunikation och gav under våren 2012 ut boken Mersmak för livet.

Kommentera