Gör slut med dina nyårslöften!

Gott nytt år!Är du en av dem som även denna nyårsafton kommer att stå där vid tolvslaget med ett nyårslöfte?

De allra flesta löften handlar om hälsa: man ska sluta röka, börja träna (hårt!), springa Stockholm Maraton, gå ner massor med kilon eller sluta stressa. Många gånger har löftena en ganska negativ klang och en känsla av tvång och pina – att undvika frestelser eller att sluta vara lat. När man har en negativ grundinställning till sitt mål är det betydligt mindre chans att man når det.

Gör såhär istället: Sätt upp ett SMART mål för varje dag – Specificerat, Motiverande, Attraktivt, Realistiskt och Tidsbestämt. Tänk igenom vad du konkret kan göra just idag för att nå ditt mål. Det kan t ex vara att ta en promenad varje dag, stiga av bussen ett par stationer tidigare, äta frukost varje dag, välja bättre lunchalternativ eller förbereda sig för att sätta igång; att gå och köpa de där träningsskorna som du funderat på. Det ska vara något konkret där du varje dag kan checka av att du nått ditt mål.

Att du får bättre kondition eller minskat midjemått blir ett kvitto på att du varit konsekvent och har gjort ”rätt” under en längre tid.

Nyårslöften har en tendens att bli ett enda stort dåligt samvete – det du gör för att du har lust att göra det har betydligt större chanser att bli bestående förändringar som du gör för att du mår bra av dem, och för att det är roligt.

Om du är konsekvent behöver du inte vara så extrem.

Tillsammans med hälsocoachen Anders Kjellander på Hälsokällan i Väst har jag just nu ett erbjudande för dig som behöver hjälp med att hitta en mer hälsosam livsstil som tar dig mot dina mål – läs mer här!

Gott nytt år!

5 kommentarer

[…] slag. Det ska slutas röka, gås ner i vikt och hårdtränas. Även om jag är en motståndare till nyårslöften – tycker att de oftast har en besk underton och för mycket tvång och dåligt samvete över sig […]