Julmat – inte bara kött och sill!

Det är lätt att glömma bort de viktiga tillbehören på julbordet, de som gör det möjligt att bli behagligt mätt, som ger färg och tuggmotstånd åt helhetsupplevelsen.

Rostade rotfrukter  passar finfint till julskinkan – och är busenkelt att göra.

Skala dina favoritrötter, t ex 2-3 morötter, några rödbetor, en palsternacka och en bit rotselleri. Skär dem i klyftor och lägg i en 2- eller 3-literspåse. Häll i 2 msk olja och lite salt och peppar. Sätt på en påsklämma och vänd och ”göra” runt tills oljan och kryddorna fördelats jämnt. Lägg ut på ett bakplåtspapper. Strö över lite sesam- eller pumpafrön om du vill.

Rosta i ugn ca 225 grader 15-20 minuter, tills rotfruktsbitarna mjuknat och fått fin färg.

Kål är supernyttigt

Vit, grön och röd kål är alla väldigt nyttiga och fiberrika.

Prova gärna denna fräscha
Rödkålssallad

Strimla färsk rödkål fint, t ex med en skarp osthyvel, lägg i en salladsskål. Skala en apelsin och skär bort de vita hinnorna. Skär apelsinen i småbitar och blanda med kålen. Häll över apelsinsaften från skärbrädan (eller klipp apelsinklyftorna direkt ner i salladsskålen). Vill man piffa upp det hela passar det fint att lägga i lite russin eller lite färsk koriander – passar bra ihop med den syrliga apelsinen.

Författare

Kajsa Asp Jonson är dietist, journalist, hälsoinspiratör och författare. Hon driver företaget Mersmak kommunikation och gav under våren 2012 ut boken Mersmak för livet.

Kommentera