Gravatar lax – #blogg100 del 2

Tänkte att den här bloggposten skulle heta Snabbgravad lax, men nu när jag är med på utmaningen #blogg100 kände jag att det var läge att målgruppsanpassa rubriken till något som känns igen i twittervärlden, därav Gravatar lax.

Jag blev så galet sugen på gravad lax. Det känns kanske lite väl lyxigt en måndagförmiddag att ställa sig och grava lax för att äta till lunch, men det är faktiskt varken svårt, krångligt eller tidskrävande. Och inte dyrt heller, så varför tveka?

Just nu är många av oss dessutom ganska tömda på D-vitamin, vitaminet som bildas i huden när vi vistas i solen på sommaren, en rejäl portion lax är väldigt bra för att fylla på förråden. D-vitamin ingår i väldigt många processer i kroppen, därför har man på senare tid upptäckt en enorm potential i att ha tillräckliga nivåer av D-vitamin året om. Bland annat har det betydelse för immunförsvaret. Tömda förråd kan vara en bidragande orsak till att många är sjuka vid den här tiden på året.

Fiskfettet är dessutom rikt på omega 3, som också ger kroppen ett väldigt bra skydd, och bland annat motverkar hjärt-kärlsjukdomar.

snabbgravad_lax_D-vitamin

Recept

Snabbgravad lax

Du behöver

  • 300 g skinnfri laxfilé
  • 2 msk socker
  • 1 msk salt
  • 1 tsk finrivet citronskal
  • 1 msk hackad dill
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 tsk grovt stött peppar, gärna en blandning av svart-, vit-, rosé- och grönpeppar

 

Gör såhär

Rör ut socker och salt i 2 msk riktigt hett vatten. Tillsätt 1 dl iskallt vatten, citronskal, dill och peppar. Skär laxen i skivor, ca 7 mm tjocka. Lägg skivorna i en plastburk varvat med lagen. Låt snabbgrava ca 2 timmar.

Ät laxen tillsammans med grönsaker, kokt broccoli, kokt potatis – det tänker jag göra nu!

Tips! Dill och gräslök finns fryst, perfekt att alltid ha hemma – om du, som jag, har lessnat på visset kryddgrönt.

2 kommentarer

Gott för både hjärta, hjärna och själ alltså. Skall genast plocka fram min salmalax ur frysen och göra… Tack för tips!