500 gram – hur svårt kan det va??

På mina föreläsningar vill jag vara så konkret som möjligt, och gärna ge tydliga exempel i mina budskap.
Idag när jag föreläste på GöteborgsPostens huvudkontor tog jag med mig 500 gram grönsaker och frukt – den mängd som vi bör få i oss varje dag enligt de nordiska näringsrekommendationerna, men som faktiskt bara var femte svensk kommer upp i.
En morot, några cocktailtomater, en bit gurka, ett päron och en kiwi; 500 gram frukt och grönt. Den mängden räcker för att bidra med fibrer, vitaminer och antioxidanter, och skydda mot bland annat hjärt-kärlsjukdomar och vissa typer av cancer.
Att 80 procent av svenskarna äter mindre grönt än såhär känns ganska ofattbart.

20140528-211341.jpg

4 kommentarer

Tycker du verkligen att det är konstigt att svenskarna äter mindre frukt och grönt än det där?

Det kostar en hel del pengar med frukt och grönsaker i det här landet.

Låt oss säga att det är en familj på 4 personer. Då går det åt 4 kiwis, 4 päron, 4 morötter, en halv gurka, 20 cocktailtomater varje dag. På en vecka blir det: 28 kiwi, 28 päron, 28 morötter, 4 gurkor och burkar cocktailtomater.

Det skulle kosta:
Kiwi ca 80 kr, eko: 95 kr
Päron 175, eko: 226
Cocktailtomater 105, eko: 154
Morötter: 35, eko: 72
Gurka: 55, eko: 62

Per vecka 450kr, eko: 609kr
Per månad 1800- 2436

Det är mycket pengar för en familj per månad. Det hade behövts subventioner på gärna all Ekologisk mat i Sverige men särskilt på frukt och grönsaker.

När du sedan skriver ”att 80% av svenskarna äter mindre grönt än såhär känns ganska ofattbart” så undrar jag hur din familjekonstellation ser ut. För
mig är det inte alls ofattbart att barn och tonårsfamiljer inte har råd att lägga 2000 kr per månad på frukt och grönt. Det är en hel del annat som måste inhandlas också.

Så fram med mer frukt och grönt subventioner. Det är alldeles
för dyrt i Sverige.

65 kr per dag för att en hel familj ska skyddas mot hjärtkärlsjukdom och cancer, övervikt och andra kostrelaterade sjukdomar – jag tycker det är värt det. Och det finns ju även extremt prisvärda grönsaker om man vill lägga mindre pengar på den investeringen, t ex morötter och andra rotfrukter, vitkål mm. Men jag håller med om att mat med sämre näringsvärde och negativ hälsopåverkan är billigt när man jämför. Tråkigt att priset får styra om man t ex väljer läsk framför mjölk, och godis och chips framför frukt och grönt.