Jag röstar på grisarna. Och på svensk mjölk.

Inte för att jag är någon politiker, men vissa saker får mig verkligen att gå igång. Jag är trött på gnället och den brist på tacksamhet som jag ofta möter. Vi har väl haft det för bra för länge för att inse att mycket av det som vi tar för givet och självklart inte är lika självklart i andra länder. Vi har så mycket att vara tacksamma för i det här landet.

Allemansrätten. Vi tycker det är naturligt att kunna promenera, cykla eller löpträna var vi vill, gå barfota i gräset, trä smultron på ett strå, plocka svamp och bär i skogen, åka ut och fiska, vakna i en naturhamn och ta ett morgondopp från båten, simma i en sjö eller slappa på en strand. På många andra ställen i världen är detta ingen självklarhet.

Svenska bönder. Lantbruket och djurhållningen bidrar jättemycket till det som vi förknippar med bilden av svensk landsbygd och den svenska sommaren. Jag blir verkligen ledsen när jag hör om hur man ger de svenska mjölkbönderna för lite betalt för allt jobb de lägger ner, och hur man i andra länder fuskar med mediciner och hormoner för att snabba på tillväxten hos djuren för att kunna sätta ett lägre kilopris eller för att öka lönsamheten i produktionen. All heder åt de människor som kämpar för att producera mat åt oss andra under rättvisa förhållanden, med fokus på att alla ska må bra istället för att enbart ha maximerad vinst i tankarna.

Skolmaten. Många gnäller över kvalitet, innehåll, stressig miljö och fel fetthalt på mjölken. Men kom igen!! Vi har gratis mat till alla skolbarn. Varje dag. Det är en fantastisk förmån! Och många som gnäller har inte riktigt koll på vad de egentligen pratar om – de minns sin egen skolmat och har förutfattade meningar om hur det ”är”. Gör ett studiebesök och var lunchgäst i dina barns skolrestaurang. Det är jättetrevligt. Och jättegott.

Rösträtten. Jag hoppas att du tar tillfället att visa vad du tycker är viktigt i EU-valet senast på söndag. Jag har röstat idag. Jag röstar för juste mat och justa villkor för människor och djur. Det tror jag dessutom gör avtryck i miljöfrågorna – och bidrar till en vänligare värld.

20130719-001049.jpg