Efterlysning: Godispåsar i lagom format!

– Nostalgitripp.
– Lagom.
– Jag minns hur tanten bakom disken plockade bitarna med pincett.
– Bra hjälp för att begränsa mängden godis.

Min bild på en liten papperspåse med cirklar i grönt, orange och rött väcker överraskande många tankar och reaktioner i sociala medier. Det verkar som att många längtar efter en slags befrielse; att de små påsarna skulle fungera som en konfliktlösare i många svenska hem.

De stora påsarna som hittills varit enda alternativet vid lösgodishyllorna är redo för konkurrens! Och då menar jag inte av papphinkar med plastlock, utan av en liten påse som rymmer ungefär den mängd godis som är acceptabelt för veckans lördagsgodis.

I de stora påsarna kan man inte ens täcka botten utan att det blir för mycket. Det är som gjort för att man ska få känslan av att ”glaset är halvtomt” – och även om man häller i en skopa till så märks det knappt någon skillnad. Besvikelse och frustration är bara början på scenariot när föräldrarna försiktigt börjar antyda att det är dags att gå och betala.

Jag har ofta uppdrag för mataffärer där det handlar om att ge inspiration till hälsosamma val. I mina kontakter med butiksägare har jag många gånger försökt få dem att ta in små godispåsar – men ingen har hittills varit särskilt intresserad av att sälja MINDRE. Nu tror jag ändå att det är dags att hjälpa alla vilsna föräldrar att sätta ner foten. Vi måste ta vårt ansvar och lära barnen vad som är rimliga mängder, inte minst vad gäller godis, snacks och läsk. Läs mer om detta här.

Butikerna skulle kunna göra en viktig insats för att visa vad som är rimligt att äta, och jag är övertygad om att många föräldrar skulle välja att handla i en butik som hjälper familjer i riktning mot en vettig konsumtion. Så även om man säljer mindre av lösviktsgodiset skulle den totala försäljningen öka – värt ett försök i alla fall!

Så: Vem blir först ut med att ta in de lagom stora godispåsarna?
Ica? COOP? Hemköp? City Gross? Willys?

Och är det någon som säger ”det har vi redan” så vill jag be er visa dem tydligare. Lägg fram dem så man hittar dem.
De små påsarna ska vara förstahandsalternativet.

Läs gärna mer om mina funderingar kring socker här.

godispåse

1 kommentar

Kajsa! Du har så rätt! Jag kommer också ihåg de små påsarna och tror likt dig att de skulle kunna hjälpa föräldrar och barn avsevärt i deras godisinköp? Vad säger ex.vis ICA Kvantum i Lerum (min butik) där jag vet att du ofta är på uppdrag?