Mitt godaste snabbaste #Fröknäcke

Fröknäcke är så himla gott. Alltid!
Till ostbrickan, som mellanmål, till lunchsalladen eller till en lyxigt god frukost.

Det finns många varianter och recept på fröknäcke, men det här slår nog alla vad gäller enkelt och snabblagat!

Receptet passar extra bra för dig som vill testa att baka fröknäcke men inte vill handla hem 17 olika sorters fröer som sedan bara blir stående i skafferiet. Jag gillar recept med få ingredienser – det blir enklast så!

Och dessutom är mitt knäckebröd väldigt nyttigt: Frön, nötter och rapsolja ger dig fett som är bra för hjärna, hjärta och kärl, linfrön och grahamsmjöl ger viktiga fibrer.
Brödet ger ett stabilt blodsocker och har lågt GI.

froknacke1

Varsågod, här kommer receptet!

Kajsas godaste snabbaste Fröknäcke – som ger Mersmak!

Du behöver
200 gram frön, t ex pumpafrön, solrosfrön, cashewnötter, sesamfrön mm
0,75 dl grahamsmjöl (byt till majsmjöl om du behöver göra knäckebrödet glutenfritt!)
0,5 dl linfrön (hela)
2 msk rapsolja
1,5 dl kokande vatten
0,5 tsk flingsalt (att strö över)

Gör såhär
Lägg linfrön och mjöl i en bunke. Häll på kokande vatten och rör om. Rör i oljan och låt svälla 5-10 minuter.

Ta ut cashewnötterna ur salladsblandningen och lägg dem i en liten plastpåse. Krossa nötterna genom att kavla eller slå försiktigt med ett knivskaft utanpå påsen.

Blanda mjöl-linfrönblandningen med nötkross och övriga fröer.

Bred ut smeten och kavla ut mellan två bakplåtspapper – det täcker hela pappret. Lägg på plåt och strö över flingsalt.

Grädda i varmluftsugn 150 grader ca 35 minuter och låt svalna på galler (utan bakplåtspapper). Förvara i en tät burk.

Tips! För ännu mer fibrer och lägre pris, byt ut 1/3 av frö- och nötblandningen mot linfrön. Alltså 140 gram av t ex pumpafrön och solrosfrön och 1,5 dl linfrön istället för 0,5 dl.

Ofta får jag frågan om hur länge sånt här håller… Frågan är snarare hur länge det räcker. För så gott är det – det lär knappast bli något problem att knäckebrödet hinner bli gammalt innan det hinner ta slut!

Författare

Kajsa Asp Jonson är dietist, journalist, hälsoinspiratör och författare. Hon driver företaget Mersmak kommunikation och gav under våren 2012 ut boken Mersmak för livet.

Kommentera