Nytt år – nytt liv?! Nu kör vi!! 1. Skippa alkoholen.

Dags att göra allvar av planerna på ett nytt hälsosammare liv? Här kommer det första av mina viktigaste hälsotips.
1. Skippa alkoholen.
Det låter kanske trist och präktigt men det finns mänga skäl till att dra ner på öl, vin och sprit.
Drycker med alkohol innehåller massor av kalorier. Alkoholen i sig ger 7 kcal per gram.
Många upplever ett sug efter sött, salt och/eller fett när man druckit alkohol, och visst är det gott med goda ostar, choklad eller salta nötter till vinet eller ölen. Många upplever en förändrad mättnadskänsla och även dagen efter är det extra gott att svulla pizza och snacks.
Sömnstörningar. Kanske blir du sömnigare efter några glas, men kroppen kommer inte ner i djupsömn och du blir inte lika utvilad med alkohol i kroppen. Kroppens återhämtning blir inte lika effektiv. Att ta ett glas för att sova bättre är alltså ingen bra idé. Sömnbrist kan dessutom leda till insulinresistens och ökat sötsug.
Skaderisken ökar och hormonella förändringar gör att kroppen svarar sämre på träning.
Vill du verkligen gå ner i vikt eller optimera träningsresultaten är det smart att under en period skippa eller kraftigt dra ner på alkoholen.
Nästa av mina bästa tips kommer imorgon. Stay tuned!
Här kan du läsa mer om nyårslöften.

IMG_9349.JPG
Bildkälla: Michael Baisden

3 kommentarer

Så bra. Slutade med alkohol för 6 år sedan. Förlorade visserligen några ”vänner” som inte tyckte jag var rolig att umgås med längre, men… Jag har inte ångrat beslutet en enda gång.

Bra att du slår hål på myten om att man sover bättre med en night cap. På samma sätt som sömnen är viktig för vår hälsa så tycker jag det är bra att tala om alkohol. Inte bara ur ett beroende perspektiv utan även från ett rent energiperspektiv. Att hälla i sig en öl är som att dricka läsk, vi dricker dock oftast mer än 33cl öl.

Jag är inte nykterist, men jag dricker inte särskilt mycket. Kan ta ett glas rödvin till maten. Men istället för att vara ute och festa har jag själv lagt min tid på träning och hälsosamma vanor.

Tack för ett bra inlägg.

Anders