Nytt år – nytt liv?! Nu kör vi!! 2. Ät mer grönt.

Ät mer av grönsaker, rotfrukter, frukt och bär. Varför?
Balans. Grönsakerna ger på ett enkelt sätt en bra balans i dina matvanor. När du fyller halva tallriken med grönt får det automatiskt plats mindre av annan mat som ger mer energi. Utan att behöva fundera så mycket får du i dig lagom mycket.
Fibrerna behövs för en frisk och fungerande mage. Tarmens bakterier lever av kostfibrer, och din kropp är beroende av att tarmbakterierna mår bra. De står bland annat för halva ditt immunförsvar, och bidrar till en bra balans i blodfetterna.
Broccoli, kål (rödkål, vitkål, brysselkål mm) och rotfrukter innehåller massor av fibrer. Baljväxter som kikärter, kidneybönor, vita och svarta bönor innehåller mycket fibrer och är dessutom bra vegetabiliska proteinkällor. Bär som hallon och björnbär är fiberrika och ger dig ett bra tillskott av antioxidanter.
Antioxidanterna skyddar dig mot skadeverkningar av stress, och då avses inte enbart mental stress utan även fysisk, t ex i samband med träning. Bland annat finns det vetenskapliga belägg för att lykopen påskyndar återhämtningen. Lykopen är den antioxidant som ger tomater dess röda färg.
Dessutom kan grönsakerna ge dig bättre kondition. Nitratrika grönsaker gör att syret kan återanvändas i cellerna. Det har betydelse i alla konditionsidrotter eftersom du kan jobba hårdare och längre på en hög belastning utan att bli lika andfådd. Läs mer om hur spenat och rödbetor ger dig bättre kondis.
Ät alltså inte bara mer grönt utan även rött, orange, lila, blått och rött. Ät gärna minst 500 gram grönsaker, frukt, rotfrukter och bär varje dag. Det skyddar dig mot många sjukdomar som övervikt, fetma, diabetes och cancer. Dessutom gör de dig piggare och friskare, förbättrar dina träningsresultat och ger dig fler friska år.
Variera dina veggies! Ät dem råa, i juicer och smoothies, wokade, som soppa, i sallader, som pålägg och som fräscht tv-snacks.
Variera sorter och hur du tillagar dem. Vissa vitaminer får du i dig mer av från råa grönsaker och färska frukter och bär. Andra ämnen tas upp lättare när t ex morot har kokats mjuk och sedan mixas till en puré.
Vitaminerna, antioxidanterna och fibrerna ska helst ätas (eller drickas) i sin naturliga form, inte som kosttillskott och vitamintabletter. Sund mat kan aldrig ersättas av piller.
Missade du del 1 av mina fem bästa? Klicka här!

IMG_8870.JPG

IMG_9002.JPG

IMG_9121.JPG