Fullkornets dag – kanske årets viktigaste dag!

Idag är det Fullkornets dag och jag står längst fram i hyllningskören. Här listar jag några av fördelarna med att äta hela kornet, och varför jag älskar fullkorn.

Bara 1 av 10 äter tillräckligt av denna doldis för folkhälsan! Sprid gärna budskapet så kan vi bli fler!

#Näringstätt

Mycket näring per kalori – dvs innehåller mycket vitaminer och mineraler i förhållande till energiinnehållet

#Klimatsmart

Liten påverkan på miljö och klimat – bra vegetarisk proteinkälla

#Prisvärt

Bra livsmedel även för ekonomin – jämför mervärden såsom näring och mättnad per krona, t ex med andra kolhydratskällor som vitt bröd, godis eller läsk.

#Mättande

Fullkorn gör det enklare att hålla eller nå en normal vikt eftersom det håller dig mätt längre än vitt bröd.

#Mångsidigt och enkelt att variera

Det finns massor av olika sätt att äta fullkorn på: som havregrynsgröt, i pannkakor, i bröd, pasta, matkorn i sallader och som tillbehör, och som hårt eller mjukt bröd.

#Hälsosamt

Det finns ingen annan kostfaktor som har så stor potential för att hålla oss friska och förebygga livsstilssjukdomar såsom typ2-diabetes, övervikt, fetma, hjärt-kärlsjukdom och ett flertal olika cancerformer.

#Gott

Fullkorn är mångsidigt och oftast blir det godare att byta ut vitt mjöl mot t ex havremjöl eller grahamsmjöl – prova t ex i en räkmacka och i pannkakorna. 

Författare

Kajsa Asp Jonson är dietist, journalist, hälsoinspiratör och författare. Hon driver företaget Mersmak kommunikation och gav under våren 2012 ut boken Mersmak för livet.

Kommentera