Januarichallenge? Sockerförbud? Nyårslöfte? Läs det här först!

Just nu fullkomligt haglar det av januariutmaningar och challenges av olika slag. Jag blir trött, ledsen och lite arg på alla dessa regler som hittas på, till synes utan någon djupare kunskap kring vad som verkligen påverkar hälsan.

Jag får en känsla av att det inte finns någon vettig grund för reglerna utan att det bara skrivs listor med förbud och regler som gör det krångligt, tidskrävande och ganska smaklöst att leva mer hälsosamt – enligt någon annans tyckande och idéer om vad man behöver göra för att vara tillräckligt ”duktig”.

Det finns ingen quick fix för hälsan och exakt vad du äter just i januari 2021 spelar inte så stor roll – hälsosamma matvanor handlar om långsiktighet och att hitta goda vanor som blir etablerade och som blir en så naturlig del av ditt liv att du inte ens tänker på det. Det är som att borsta tänderna, inget man direkt funderar på, det bara händer.

Framgångsreceptet är att utgå ifrån sig själv och ta små steg i rätt riktning – inte göra helt om och ändra allt på en gång, på ett sätt som är alldeles för långt ifrån de vanor du redan har. Gör dina hälsoförändringar i små steg och låt de vara enkla och njutbara. Unna dig massor av grönsaker, frukt och bär, och god hälsosam mat som både är fantastiskt god och som bidrar med massor av hälsoeffekter i kropp, knopp och själ.

Ta en titt på bilderna på mitt Instagramkonto @mersmak_kommunikation – visst verkar det trevligare och mer hållbart att leva hälsosamt på det här sättet?!