Barns hälsa – en hjärtefråga❤️

Det här med barns välmående, hälsa och matvanor, och att vi behöver kämpa lite extra för att minska hälsoklyftorna, det är en riktig hjärtefråga för mig. Förutsättningarna för hälsa är inte jämlika i Sverige idag, och ojämlikhet i hälsan hos vuxna tenderar att förstärkas i kommande generation. Matvanor, motionsvanor, stress och rökning skiljer sig mellan olika socioekonomiska grupper. Ju lägre utbildningsnivå desto sämre vanor och med dem följer mer riskfaktorer, förkortat liv och ofta även en sämre livskvalitet – både i form av färre friska år, men också i form av att man har sämre kondition, oftare blir sjuk, man känner sig mer trött och inte orkar vara social, hitta på spännande saker och ha ett roligt liv.

Skolan är en viktig arena för att bidra till att jämna ut hälsoklyftorna. Idrott, aktiva raster, bra luncher, mellis och frukost är viktiga pusselbitar för en bättre hälsa, och för att barn ska orka lära och leka, utvecklas och bygga relationer. Därför tvekar jag inte en sekund när jag får tillfälle att prata om detta i lite större sammanhang.

Den 8 november föreläser jag på Arla Guldko. På scen finns även Tareq Taylor, Paul Svensson, Sissela Kyle och förra årets vinnare av Årets frukostlyft, rektorn Anna Engström. Jag kommer att prata om matens roll för pigga, glada barn och för en bra arbetsmiljö i skolan.
Här kan du se programmet för dagen, och anmäla dig.

Den 20 oktober pratar jag om hållbara hälsosamma matvanor hos LRF. Det kommer att handla om helhetstänk kring näring och klimatpåverkan, skolmat, hälsa och miljö.