Mindful eating på Friskvårdspodden

Friskvårdspodden gästas denna gång av Elin Borg, expert inom mindful eating. Mindful eating innebär att öka sin medvetenhet kring ätandet och har många positiva effekter.

– Det handlar bland annat om impulskontroll, vilket man även har stor nytta av i många andra sammanhang, menar hon:

”Mindful eating handlar om att medvetandegöra ätandet och allt som påverkar ätandet. Målet är att du vid varje tillfälle som du stoppar något i munnen vill vara medveten om varför du äter, vad du äter, hur du äter och hur din kropp påverkas av det du äter. Ett medvetet ätande hjälper dig att välja bort oönskat ätande, så som småätande och överätande, men också att vara mer närvarande när du äter och att verkligen njuta av den mat som du väljer att äta.” Läs mer här

I avsnittet får vi lära oss mer om mindful eating och hur det går till. Det finns inga rätt eller fel, det handlar om att bli mer medveten. Att äta mer medvetet och följa kroppens signaler för hunger och mättnad är ett sätt att nå och behålla en hälsosam vikt. Genom att lyssna mer på kroppen minskar risken för att man äter mer än man behöver, vilket är en stor anledning till ohälsa kopplad till levnadsvanor och livsstil – ohälsosamma matvanor är faktiskt det största hotet mot hälsan i Sverige och kan bland annat leda till fetma, typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och vissa former av cancer.

Varför äter vi?
Lusten att äta kan delas in i fyra olika kategorier – hunger, vana, socialt ätande och kompensatoriskt ätande. Kompensatoriska orsaker kan till exempel vara att man är uttråkad, stressad eller arg och ätandet kan vara ett sätt att kanalisera andra känslor. I samtalet går vi på djupet inom de olika typerna och Elin tipsar om hur man kan öka sitt medvetenhet utifrån sin egen situation och var man befinner sig just nu.

Det finns som sagt inga rätt eller fel, men det känns som att många prioriterar andra saker än just medvetenheten när det gäller matvanorna. När man äter lunchen framför datorn eller i farten på väg mellan två möten, äter snacks i biosalongen eller chips framför teven är det för mycket distraktion för att man ska känna när man ätit lagom mycket. Ta en funderare – måste du till exempel äta något onyttigt bara för att du går på bio? Måste du äta något alls medan du ser på filmen?

Mindful eating ger ytterligare en dimension på matvanor för hälsan – ”en bra lunch” handlar alltså inte bara om innehållet utan även om dina tankar och känslor.

Klicka här för att komma till Friskvårdspodden om mindful eating.

Fler länkar och instruktioner i mindful eating
Elin Borg är författare och föreläsare, med bakgrund som socionom och mindfulnessinstruktör. Hon driver företaget Well-Aware-ness och har bland annat skrivit boken Mindful Eating – Lyssna på din kropp och ta kontroll över ditt ätande.

Här kan du testa Elin Borgs övningar i mindfulness och mindful eating.

Så klarar du höstmörkret – reportage i KvP

Idag är artikeln med tips om hur man håller sig pigg i höstmörkret, som tidigare publicerats i GT/Expressen, med i KvällsPosten.

Kul att det uppmärksammas att goda vanor kan göra att vi får mer energi och håller oss friskare. Som vanligt så är det helt vanlig bra mat och hälsosamma vanor som är grejen – det behövs inga andra mirakelkurer.

Läs gärna mer i mitt tidigare inlägg om reportaget.

Hälsa för kommande generation – Nytt på Friskvårdspodden

I veckans avsnitt pratar vi om hur vi tillsammans kan hjälpa våra barn till goda vanor kring bra matvanor och ett aktivt liv.

Kajsa är upprörd över hur policyn i skolan (eller bristen på policys) motarbetar föräldrarnas önskan om att barnen ska äta bra – inte minst i vardagen när de är i skolan.

Anna berättar om erfarenheter och insikter i samband med mötet med Generation Pep, skolor och företag som YouGo Healthplan samarbetar med.

Alla goda krafter behöver samverka för att tillsammans bygga en värld där det blir enkelt och självklart att göra bra och hållbara val – för sin egen hälsa och för klimat och miljö. Kommande generationer kommer att undra vad vi egentligen sysslade med på 2010-talet, precis som vi förundras över hur våra föräldrar kunde röka inomhus, köra bil utan bälte och cykla utan hjälm.

Dessutom bjuder vi på de fem bästa tipsen för att hålla sig pigg och frisk i höstmörkret. Missa inte det!

Lyssna på senaste avsnittet av Friskvårdspodden här!

Så håller du dig pigg och frisk i höstmörkret

Idag är jag intervjuad i ett större reportage i expressen/gt. Det handlar bland annat om hur man kan äta för att stärka immunförsvaret och hålla sig pigg i vinter.

Bra och varierade matvanor är lika viktigt året om. Det handlar om att få i sig vitaminer, fibrer och antioxidanter från grönsaker och frukt, välja fullkorn och gärna äta mycket fisk. D-vitamin är en viktig faktor och därför behöver vi äta fet fisk och hålla utkik efter berikade mjölkprodukter och berikat fett. Mer om matens stora potential för att bygga upp och skydda din kropp kan du läsa här!

Att gå ut en stund på lunchen är också ett bra sätt att hålla sig piggare, både för att det ger cirkulation och nytt syre, och för att vi blir piggare av att vara ute i dagsljus.

Läs hela artikeln här!

Reflektion i Friskvårdspodden

I veckans avsnitt blickar vi tillbaka på de senaste poddavsnitten och de experter som gästat oss.

Vi har de senaste veckorna fått lära oss mer om betydelsen av att andas rätt, och att ta in pauser och mindfulness i vardagen. Mindfulness och mikropauser är verktyg för att bli mer fokuserad, minska stressen och skapa ett mer hållbart liv – i arbetslivet såväl som privat.

Att förebygga ohälsa kan vara ganska enkelt. Att lyssna och prata lite mer, avsätta tid och utrymme för att trivas är en viktig grund.

Reflektion är en förutsättning för att lära nytt och ändra ett oönskat beteende. Så oavsett vilken typ av förändring du vill göra, eller om du vill ta in ny kunskap så behöver du avsätta tid, och kanske först och främst en ökad medvetenhet. Det tar tid att skapa nya vanor, så ge dig själv utrymme och tålamod om du vill ändra något i din livsstil.

Klicka här för att lyssna på senaste avsnittet av Friskvårdspodden!

Nyttigare #fredagsmys – intervju i DN

Härom dagen blev jag intervjuad av Dagens Nyheter, de ville ha kommentarer till en artikel om linschips. Ofta när man blir intervjuad i korta snabba sammanhang blir vinkeln ganska snäv, så jag passar på att utveckla och ge en lite bredare bild här.

Linschipsen är tillsammans med popcorn mina personliga favoriter, de är krispiga och goda, men sett till näringsinnehållet är de inte så jättemycket bättre än vanliga traditionella chips.

Linschips innehåller ungefär hälften så mycket fett, men mer salt än vanliga potatischips.

De linschips jag tittat på innehåller 13 gram protein per 100 gram vilket är dubbelt jämfört med vanliga chips – men chips är normalt sett inte en proteinkälla och om man får i sig för lite protein (vilket är ovanligt i Sverige!) så finns det andra proteinkällor som är betydligt bättre. Energiinnehållet skiljer inte så jättemycket: 450 kcal jämfört med 520, så per portion à 30 gram är det bara 20 kcal i skillnad.

Det är positivt att påsarna är ganska små (110 gram i förpackningen, jämfört med 275, 250 eller 175 gram i vanliga) – en påse som öppnats tenderar att ta slut, och är det mindre i påsen äter man mindre.

Så vad ska man välja till fredagsmyset?
Att äta framför en skärm är egentligen inget att rekommendera. Det du äter när du är fokuserad på något annat slinker ner utan att du tänker på det, och helst ska vi inte äta i tevesoffan. Jag tar upp detta i mina böcker och har skrivit några bloggartiklar, här är en kort introduktion om mindful eating.

Mindful eating, eller medvetet ätande, är ett ämne som vi inom några veckor kommer att ta upp i Friskvårdspodden då vi får besök av Elin Borg. Det ser jag fram emot!

Om du ändå vill ha något att tugga på vid fredagsmyset så finns det många alternativ som är bättre, för hälsan, klimatet och miljön: nötter och mandlar (osaltade, gärna rostade), grönsaksstavar, fruktbitar, bär, rostade kikärter, hemmagjord glass på bär, frysta bananer och kanske en klick yoghurt.

Och väljer du de mer traditionella snacksen: Bestäm dig i förväg för hur mycket du ska äta, och lägg upp det i en egen liten skål så att du får lite bättre kontroll på mängden. Och kom ihåg: Alltid fredagsFYS före fredagsMYS.

Bild från Hjärna. Hjärta. Mage.
I boken finns många recept på nyttigare fredagsmys, bland annat de här supergoda chokladbollarna.

Mat för unga idrottare

Intresset kring hur man bör äta när man tränar mycket är stort. Under oktober har jag föreläst om kost för unga idrottare, till exempel aktiva inom handboll, fotboll, rodd och hockey. Många klubbar hör av sig och vill ha mer kunskap och inspiration – jätteroligt!

Maten kan göra en vanlig spelare till superhjälte – genom att ladda rätt och välja bra mellanmål kan bli nåde smartare, snabbare och starkare.

Här hittar du min Kokbok för aktiva teens, med fakta, tips och recept.

Friskvårdspodden – om vikten av att andas rätt

I veckans avsnitt av Friskvårdspodden möter vi Ulla Ekborg. Hennes företag Ta dig tid, som bland annat erbjuder massage och träning, arbetar med helheten för kropp och själ och välmående för fysisk och psykisk hälsa.

Ulla är massageterapeut som specialiserat sig på andning, främst inom Lotorpsmetoden. I avsnittet får du bland annat lära dig grunderna i hur man använder sin lungkapacitet på ett mer effektivt sätt, och hur det kan hjälpa såväl idrottare som personer med astma och allergi. Andningen är även en viktig metod för att hantera stress.
Såhär gick det till när Ulla visade hur! Friskvårdspodden Andning Lotorpsmetoden

– Mycket stress, snabba förändringar och stora påfrestningar i arbetslivet ger belastningsskador som kostar arbetsgivaren mycket pengar i form av sjukersättning och rehabilitering. Ett företags framgångar handlar ofta om individen. Arbetsmiljö och förebyggande friskvård är A och O, konstaterar Ulla Ekborg.

Det finns mycket vi kan göra för att förebygga ohälsa – det behöver ofta inte vara så komplicerat, kanske det räcker att lyssna och prata lite mer, få tid och utrymme för att trivas på jobbet och göra saker tillsammans. Sjukskrivningarna i Sverige kostade samhället, enligt en rapport som Skandia tagit fram, 62 miljarder kronor under 2017, och nära hälften – över 28 miljarder – beror på psykisk ohälsa.

Lyssna på Friskvårdspoddens möte med Ulla Ekborg via denna länk.

Friskvårdspodden – högkänslighet, mindfulness, mikropauser

Den här gången gästas Friskvårdspodden av Rebecca Hedberg som driver Hälsa i nuet. Rebecca arbetar med hållbar hälsa, och med enkla metoder vill hon hjälpa oss att bli mer medvetet närvarande. Mindfulness och mikropauser är effektiva verktyg för att bli mer fokuserad, minska stressen och hitta vägen till ett mer hållbart liv – i arbetslivet såväl som privat.

I mötet med Rebecca går vi också på djupet inom begreppet högkänslighet. Högkänsliga personer är mer receptiva för intryck och för andras känslor. De är ofta väldigt kreativa och drivande, och kanske är det särskilt viktigt för dessa individer att bygga upp en vardag som funkar just för dem, med stunder av återhämtning och andra faktorer man behöver för att må bra.
– Mellan 15-20 procent av världens befolkning uppskattas vara högkänsliga, menar Rebecca som berättar om hur det är att vara högkänslig på sin blogg.

Lyssna gärna på Friskvårdspodden och mötet med Rebecca Hedberg.

Lagom är bäst – Friskvårdspodden om fysisk och psykisk hälsa

I veckans avsnitt av Friskvårdspodden pratar vi LAGOM. Lagom är ett uttryck som ofta förringas och anses grått och tråkigt. Men det är ju faktiskt bra att äta lagom, träna lagom och väga lagom mycket – och ställa lagom höga krav på sig själv. Och faktum är att LAGOM nu fått en positiv klang – vi läste härom veckan i GöteborgsPosten att begreppet ses som en nyckel till ett lyckligt och hälsosamt liv. Äntligen får vi medhåll i att älska LAGOM!!

Vi funderar också över begreppet HÄLSA. Vad är hälsa egentligen? Bara för att man har ett tunt lager underhudsfett eller bra kondis är det ju inte säkert att man mår bra på insidan. Och att det är viktigt att röra på sig vet vi ju, men för den som tränar så hårt så kroppen går sönder kanske det är mer hälsosamt att tillbringa några timmar på soffan.

En väg till hälsa och balans är att anpassa livet efter sitt eget liv. Det som är lagom för mig kanske inte är lagom för någon annan.

Dagen för inspelningen var det World mental Health day. Psykisk ohälsa ökar, inte minst bland unga personer. Höga krav på sig själv och upplevda krav från omgivningen gör att många känner sig otillräckliga och att varje detalj skulle kunna göras bättre, snyggare och mer perfekt. Många – inte minst kvinnor i vår egen ålder – är sjukskrivna på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa och vi tror att ämnena vi tar upp i Friskvårdspodden kan stärka både den fysiska och psykiska hälsan. För allt hänger ju ihop. Med små steg i rätt riktning kan vi må bättre och bli gladare, och sprida den goda energin vidare.

Lyssna här på veckans poddavsnitt, och kika gärna även på föregående avsnitt av Friskvårdspodden, där vi bland annat pratar om hur hjärnan och den psykiska hälsan påverkas av fysisk aktivitet.

Bilder från inspelning av Friskvårdspodden.

1 of 91
12345