Höstens hälsohot – för lite D-vitamin

Kajsa Asp JonsonI GP är den hotande D-vitaminbristen en av dagens viktigaste nyheter.

D-vitamin påverkar enligt artikeln 913 (!) gener hos människan. I flera studier har man sett ett samband mellan d-vitaminbrist och cancer, inflammatoriska och autoimmunia sjukdomar, benskörhet, hjärtkärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck, fetma och kolesterolrubbningar.

För att höja vitaminnivåerna behövs mer fet fisk, berikad lättmjölk, ägg och solljus. Lagret från sommarens soluppladdning räcker några månader in på hösten, men många behöver kosttillskott, speciellt under vinterhalvåret.
Här kan du läsa mer om D-vitamin.

Tänk på att du kan äta fisk även i andra former än på tallrik med sås och potatis. En äggochsill-macka till exempel. Eller en skiva fullkornsbröd med makrill i tomatsås. Gott.

Recept och fräscha veckomatsedlar hittar du på min hemsida.

2 kommentarer