Skafferiets nya superhjältar!

 

Superhjälten i blåbärsskogen
Blåbär - ett superbär

En forskargrupp i Lund har med en kombination av bra mat visat att mat är högpotent medicin mot våra vanligaste folksjukdomar. Med rätt mat i rätt kombination kan man kraftigt minska risken för typ 2 diabetes och hjärtkärlsjukdomar, bl a sänktes det onda kolesterolet (LDL) med 33%, och totalkolesterol med 14% på bara fyra veckor. Dessutom förbättrades minnet och kognitiva funktioner i hjärnan.

Personerna i studien åt bl a fet fisk, fullkornsprodukter, sojaprotein, probiotika, blåbär, mandel, kanel och vinäger. en kost som innehåller mycket antioxidanter,  kolhydratkällor med lågt GI, lösliga fibrer och hjärtvänliga fetter. Man vet inte exakt vilka komponenter i kosten som gör vad, men det intressanta är kombinationen av livsmedel – kostportföljen.

Kombinationen av dessa superfoods slår brett mot våra vanligaste riskfaktorer och studien bekräftar tidigare indikationer på att 1+1 inte är 2, utan kanske 4, 5 eller 6.  Och så är det gott också.

Läs dagens pressmeddelande här.

2 kommentarer