D-vitamin – en riktig superhjälte

D-vitamin finns med i många olika processer i kroppen och verkar ha stor betydelse vid hälsa och sjukdom – påverkar det mesta från vanlig förkylning och influensa till cancer, benskörhet, muskelfunktioner, depression, MS, diabetes och Crohns sjukdom, övervikt och hjärtkärlsjukdomar.

Så får du i dig D-vitamin

De främsta källorna är vissa livsmedel och solbestrålad hud. I Norden är bara sommarsolen tillräckligt stark och lagret från sommarens soluppladdning räcker i bästa fall några månader in på hösten. De flesta av oss behöver både äta mer D-vitamin och vara ute mer, bland annat för att stärka immunförsvaret och för att bli piggare och gladare.

I Sverige berikas mager mjölk och margarin, men var observant om du väljer ekologiskt – de produkterna är ofta inte berikade. D-vitamin finns dessutom i fet fisk, ägg och kött.

Inlagd sill, ägg och julskinka är alltså bra källor.

Glad Lucia!