Frukt och grönt för mindre infarktrisk

Idag skriver GP och TT att storkonsumenter av frukt och grönt har större chans att överleva en hjärtinfarkt. 640 gram frukt och grönt per dag ger 22% minskad dödlighetsrisk. Och 80 gram mer ger ytterligare 4% lägre risk.

Enligt artikeln motsvarar 640 gram åtta frukter. Åtta frukter låter väldigt mycket för de flesta, och innehåller dessutom rätt mycket energi / fruktsocker.

Ett stort äpple eller en stor saftig apelsin väger inte 80 gram, snarare 200-250 gram. Så två frukter eller en skål med bär plus en rejäl portion grönsaker till lunch, och kanske en morot, så kommer du lätt upp i 640 gram frukt och grönt. Och så är det ju gott också.

Foto: Katja Andersson

3 kommentarer

Kajsa, är du duktig på hur våra frukter och grönsaker besprutas och hur det påverkar innehållet? Eftersom jag även arbetar med att mäta antioxidanter är det enkelt att se hur vårt immunförsvar står till men dessvärre ser jag oftare sämre och sämre värden hos kunder. Dels på grund av sämre intag av antioxidanter men troligen också för att näringsinnehållet har minskat. Mottager gärna dina tips och kunskap kring detta.
Hälsningar Sofia

Hej Sofia!
Det finns inga studier som styrker att näringsinnehållet i frukt och grönt generellt sett har sjunkit. Däremot påverkar vår livsstil med stress, rökning och osunda mat- och träningsvanor vårt behov av antioxidanter.