Var fjärde svensk drar ner kolhydraterna

Såg ett inslag på nyheterna alldeles nyss. Att många försöker minska sitt kolhydratintag har jag förstått, men att det är så många som var fjärde svensk har jag svårt att tro faktiskt.

I och för sig, det beror ju på vad man menar med att ”dra ner” – även i vetenskapliga studier råder oenighet om vad man egentligen menar med lågkolhydratkost, och det måste vara väldigt svårt att få en pålitlig siffra i en enkätundersökning där kanske varken den som ställer frågorna eller den som svarar egentligen har koll på vad den andre menar.

Till en viss gräns tror jag absolut att många mår bra av att minska på kolhydraterna, inte minst i viktminskningssyfte. Självklart går man ner i vikt när man tar bort hälften av sitt energiintag. Dessutom är det ofta livsmedel med högt energiinnehåll och lågt mättnadsindex som tas bort; läsk, godis, choklad, glass, vitt bröd, söta flingor, sockrad yoghurt, sylt, juice, kakor, bullar, chips, öl och så vidare.

Men när man ersätter det med stora mängder rött kött, bacon, korv, ägg, ost, grädde och smör – då är det inte särskilt hälsosamt. Kolesterolet påverkas, ofta får man i sig mer salt som bland annat kan höja blodtrycket och minska bentätheten. Studier visar att det finns ett samband mellan denna typ av kost och cancer, t ex tjocktarmscancer.

Och vad hände med diskussionerna om matens miljöpåverkan, djurhållning och höga priser? De är plötsligt som bortblåsta.

Dessutom finns det mycket som är positivt med de nyttigare kolhydratkällorna. Den som tar bort kolhydraterna helt missar bra fiberkällor som rotfrukter, fullkornsbröd, hela korn av t ex quinoa, kamutvete och matkorn, bönor, linser och ärter, som dessutom innehåller ämnen som kan sänka kolesterolet och bidra till ett jämnare blodsocker. Fibrerna är viktiga för immunförsvaret eftersom en viktig del av det sitter i tarmen – de nyttiga tarmbakterierna lever av fibrer. Dessutom missar man fruktens c-vitaminer, fibrer och antioxidanter, t ex lycopen som bland annat motverkar prostatacancer, och finns i vattenmelon och blodgrape.

Jag tänker att det är som på börsen. Att det är dumt att bara köpa en sorts aktier – eller att lägga alla ägg i samma korg. Sprid riskerna istället – och njut av maten på din tallrik, rör på dig lite mer och ät varierat och balanserat, så slipper du gå på konstiga dieter.

2 kommentarer

Mycket intressant Kajsa. Jag trodde inte heller att det var så många, men trenden är ändå tydlig i stora delar av världen. Jag håller med och tror att många skulle må bättre av att minska på kolhydraterna, men det är också främst för att kolhydratkällorna i många fall kommer från bakverk, stora mängder vitt bröd, stora mängder pasta mm. Om man bestämmer sig att att dra ner på kolhydraterna så faller dessa bitar bort naturligt. Men vi får fortsätta att upplysa om hur bra det är med grönsaker, frukt, nötter och baljväxter mm som ju också är kolhydratkällor.
Sist också ville jag bara tillägga att en god lycopen källa är tomat i alla former och därför också ketchup. :-)
Ha det så bra!
Jaroslava

Hej Jaroslava!
Jag har hittat pressmeddelandet som hela nyheten bygger på nu. Undersökningen är gjord av Optimal förlag som har ett tjugotal LCHF-böcker i sitt ”stall”. Det var 1000 pers som tillfrågades, men det stod ingenting om hur många som hade svarat eller hur de hade valts ut.
De som står som kontaktpersoner för att svara på fler frågor är de mest hängivna LCHF-anhängarna, ingen motpol som kan vara lite mer opartisk.
Oseriöst av TV4-nyheterna att ta in det som en nyhet, tycker jag.
Ha det bra!