Vem behöver mer kött?

Vi äter allt mer kött. Ett pressmeddelande från Kött och Charkföretagen berättar att svenskarna jämfört med förra året har ökat sin köttkonsumtion med 4%. Trots att vi blir allt mer upplysta om köttkonsumtionens konsekvenser för miljön, och trots att många tycker att maten är dyr så äter vi alltså mer av det som kostar mest.

Bönor, linser och ärter är prisvärt protein, har lågt GI och innehåller nyttiga fibrer som bland annat är bra för kolesterolet och för magen. Ändå står vegetariska proteinkällor inte särskilt högt i kurs hos många av oss. Svensken äter i snitt EN böna om dagen. Kanske beror det på att de flesta inte vet vad de ska göra med bönorna. Här kommer några förslag:

  • Blandade bönor i en vinegrettedressing tillsammans med skivad rödlök
  • Hommus (kikärtspuré som bland annat är väldigt gott att dippa grönsaksstavar i, eller ha som tillbehör  till vilken mat som helst)
  • Chili con carne (helt vanlig köttfärssås med vita eller blandade bönor, och extra kryddor förstås; gärna chili och spiskummin)
  • Linssoppa med rotfrukter

Olika dieter, t ex LCHF som innebär att man tar bort kolhydrater och istället äter fett och protein, är säkert en bidragande orsak till att svensken i genomsnitt äter mer kött. Det är aldrig bra att äta ensidigt, och många av de jag har träffat på som äter enligt LCHF äter extremt mycket kött, bacon, korv och feta mjölkprodukter – dåligt för miljön och naturen, men inte heller särskilt hälsosamt för kroppens inre miljö. Att ta bort fullkornsprodukter, grönsaker, rotfrukter och frukt innebär bland annat att man missar en massa fibrer och antioxidanter som kroppen behöver, och stora mängder mättat fett är inte bra för hjärtkärlhälsan.

Om man är konsekvent behöver man inte vara så extrem. Om du alltså konsekvent gör hälsosamma val vad gäller mat- och träningsvanor, så behöver du inte bli en extrem aktivist. Var snäll mot kroppen och ge den det den behöver varje dag, lev lite mer lagom och njut av livet.