Kom igång med träning – veckans Gp

Varje tisdag svarar jag på en läsarfråga i GöteborgsPosten. Den här veckan var det en småbarnsmamma som vill komma igång och träna som hade mailat in en fråga.

Det gäller att utgå ifrån var man är och successivt öka träningsmängden. Att ha en strategi och en plan. Den här tjejen hade bestämt sig för att börja träna under semestern. Då tycker jag att det är en bra ide att starta redan nu med att röra sig mer i vardagen och få upp lite grundkondition.

Det är också viktigt att fundera över hur man tänker fortsätta när semestern är slut – så att man håller fast vid de nya goda vanorna i även vardagslunk och höstrusk.

Många gånger krävs det lite planering och framförhållning, speciellt när man har småbarn – kanske du behöver ta med träningsväskan redan på morgonen så du kan gå direkt till gymet efter jobbet? Kan du ta långlunch ibland så att du hinner både träna och äta? En motionscykel hemma är ett bra alternativ om du har svårt att komma hemifrån tillräckligt ofta.

Var aktiv med familjen – gå på skogspromenader, lek med barnen, spela fotboll. Ta en långpromenad med barnen i vagn eller på cykel. Kanske blir dina träningsrundor inte alltid som du hade tänkt dig, men det viktigaste är att du rör på dig.