Ölmage i veckans GP

Den här veckans läsarfråga i GöteborgsPosten handlar om begreppet ölmage. Han som ställer frågan undrar dessutom över energitäthet.

Energitäthet är ungefär som densitet, alltså kalorier per gram. Mat med hög energitäthet innehåller mycket energi (kcal – ”kalorier”) per gram. Mat mer låg energitäthet kan man äta större portioner av utan att få i sig för mycket kalorier, t ex grönsaker, rotfrukter, kycklingfilé, ägg (vita), lättkesella och lättmjölk. Proteinrika livsmedel brukar dessutom ge mycket mättnadskänsla, vilket ju också är intressant för den som vill gå ner i vikt.

Drycker med alkohol innehåller ofta rätt mycket kalorier (energi), både från alkoholen och från socker, t ex i cider och drinkar.Det finns dessutom flera andra skäl till att för mycket alkohol ofta leder till övervikt (eller svårigheter att gå ner i vikt):

Levern prioriterar alkoholförbränning före fettförbränning. När man dricker alkohol fungerar alltså fettförbränningen sämre och överskottsenergin lagras i form av fett, oftast i buken. Alkohol är vätskedrivande. Många känner inte skillnad på hunger och törst, utan äter kaloririka saker när det man egentligen borde dricka vatten.
Alkoholen påverkar aptiten och ätbeteendet och ofta vilken typ av mat man väljer, även dagen efter. Vem är sugen på träning, grönsaker och rågbröd när man är bakis? Många väljer hellre tv-soffan och kaloririk mat som pizza, pommes frites, läsk, snacks och godis.

Under sommaren finns inte läsarfrågorna publicerade i tidningen, utan enbart på nätet.
På GP plus kan du läsa alla frågor och svar, och ställa dina egna. Där finns dessutom många tips om träning, mat och hälsa. Välkommen!