Överdrivet om vätska?!

Nu när det börjar bli sommar och varmt kan man på många ställen – i tidningar och på nätet – läsa om vätskebalans. På flera ställen där man skriver om viktminskning står att man ska ”dricka mer än man är sugen på” att man för säkerhets skull ska dricka lite till, även om man inte är törstig. Okej, det kan vara rätt varmt även i Sverige, men så himla varmt är det oftast inte. Jag hittade dock en intressant och vettig länk här.

Att dricka när man är törstig är en bra tumregel. Och om kisset börjar bli mörkt bör man fylla på vätskeförråden. Om man vill testa lite mer exakt hur mycket vätska man behöver i samband med träning kan man mäta, läs mer om det på min egen hemsida: om vätska vid träning.

Men kom ihåg att svettmängden varierar, bland annat beroende på väder och vind – om förhållandena ändras kan även vätskebehovet påverkas. Här har jag skrivit om vätska inför GöteborgsVarvet.

Jag tror dessutom att många helt i onödan tror att de behöver mer salt i samband med träning. Visserligen behövs det salter för att kroppen ska ta upp vätska, men de flesta svenskar bör halvera saltmängden, så det mest troliga är att du faktiskt redan får i dig tillräckligt.

Läs gärna mer här – om hur alkohol kan påverka träningsresultaten.

Lyssna på kroppens signaler och följ dem. Blir du trög i magen eller får huvudvärk kan det vara vätskebrist, men överdriv inte.
Och kom ihåg att vatten är bästa törstsläckaren.