”Köttlobbyn” och LCHF

Idag avslöjade ett inslag i Ekots nyhetssändning att LCHF-kosten har kopplingar till köttindustrin i USA. Forskning som visar positiva hälsoeffekter av LCHF (Low Carb High Fat) har finansierats av företag och organisationer som har intresse av att det äts mer kött. Intressant att just det argument som man för ett par år sedan använde MOT Livsmedelsverkets trovärdighet  – d v s att forskarna var mutade av livsmedelsindustrin – nu i allra högsta grad gäller LCHF-anhängarna själva.

Annika Dahlqvist intervjuas i inslaget och säger att man i första hand inte lutar sig mot forskningen, utan ger sina kostråd utifrån egna erfarenheter – att hon själv mår bra räcker som argument för att ge kostråd. Det var inte länge sedan hon var väldigt angelägen om att tala om att det fanns vetenskapliga belägg för ”hennes” kost, då gällde det LCHF-läger för barn, och att starta en vårdcentral.

Det gäller att veta vilken fot man ska stå på…

Enligt Ekots undersökningar har LCHF dessutom dubbelt så stor miljöpåverkan som kost enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Bara det borde vara ett tillräckligt starkt argument för att äta lite mer balanserat. Den gamla hederliga kostcirkeln håller än idag – ät lite av allt och i lagom mängd.