Smarta mellanmål i veckans GP

En sak som jag verkligen brinner för är att förenkla för människor som vill göra förändringar i sin vardag och hitta en mer hälsosam livsstil.

Den här veckans läsarfråga i GöteborgsPosten kommer från en kille som känner att han behöver mellanmål – för att få ut mer av sin träning, för att må bättre och vara piggare – och för att vara trevligare på jobbet. Han undrar över bra mellanmål att ta med sig till jobbet, som inte tar för lång tid att förbereda på morgonen.

Det handlar väldigt mycket om att göra det enkelt för sig. Om de nya vanorna blir för krångliga är det stor risk att de aldrig riktigt blir just vanor – för innan man lyckats etablera dem har man tröttnat för att det tog för lång tid eller var för besvärligt.

Det är betydligt enklare att varje måndagmorgon ta med sig en påse med vad man behöver för hela veckan.

Makrillfilé i tomatsås, knäckebröd, frukt, nötter, mandlar och torkad frukt är mat som håller länge utan att behöva kylförvaras. Om du har tillgång till kylskåp är det bra att ha ett paket naturell yoghurt, mjölk, keso, några kokta ägg, lite pålägg plus bröd och ett paket müsli på jobbet. Fyll på förrådet varje måndag, så behöver du inte fundera på mellanmålen varje morgon.

Allt handlar om planering och lite framförhållning, och att prioritera matvanorna – det är minst lika viktigt för resultaten och välmåendet som träningen i sig.