Ta första steget

Att utgå ifrån sig själv och sin dagsform är nog det viktigaste när det gäller att få till det där med regelbunden träning. Det är viktigt att lyssna på kroppen, men ibland är vi lite väl lyhörda. Det kan vara bra att ta ett bett av det sura äpplet ibland.

Ibland känner man mer för att röra på sig, ibland mindre.
Ofta har andra livsstilsfaktorer ett finger med i spelet. Om man är utsövd och har ätit en bra lunch är det lättare att komma iväg och träna. Och då sover man bättre och får matlust på nyttig mat – och då känner man mer för att träna. Och låta bli att röka och dricka sprit. Och då sover man ännu bättre. Och allt påverkar varandra – i positiv eller negativ riktning.

Om det känns lite motigt, ta dig i kragen och ta det där första lilla steget. Allt blir så mycket bättre och lättare då.

Veckans läsarfråga i GP kommer från en dam som undrar vilket som ger mest träningseffekt, jogging eller rask promenad. Ganska lika, säger jag. Det viktigaste är att det blir av.

 

Så vad blir ditt första steg?

En hälsosammare lunch? En promenad i höstsolen? Ett träningspass? Eller att somna tidigare ikväll?