Bröst och annat intressant

Det pratas mycket om bröst såhär års. Det låter som att bröstcancer har en särställning jämfört med alla andra saker man kan drabbas av. På sätt och vis är det ju i och för sig sant. Det är ofta ganska dramatiskt. Och kvinnobrösten är på något vis mer laddade än de flesta andra kroppsdelar.

Jag var på en väldigt intressant föreläsning idag. Karin Schenck-Gustafsson, professor i kardiologi, berättade om genusperspektiv på hjärtkärlsjukdomar:

Varje dag dör 8-10 kvinnor i Sverige av bröstcancer. 55 kvinnor dör av en hjärtkärlsjukdom.

Det sätter lite perspektiv på den här fokuseringen på brösten. Jättebra att det uppmärksammas och att bröstcancerforskning kommer allt högre på agendan, men kanske det är dags att lyfta blicken och spana lite mer på sjukdomar som vi i högre grad kan påverka själva.

När det gäller hjärtkärlsjukdomar är det i princip samma riskfaktorer för kvinnor och män, men det finns ändå många könsskillnader.

  • Diabetes är farligare för kvinnor, och ger mer kärlskador.
  • Lågt HDL (det goda kolesterolet) ger mer riskökning hos kvinnor, liksom högt TG (triglycerider).
  • Ätstörningar som leder till övervikt är vanligare hos kvinnor, och kvinnor har lägre tolerans för alkohol o rökning.

30% av hjärtkärlsjukdomar beror på stress. Män och kvinnor prioriterar olika. Män stressar på jobbet medan kvinnans topplista över stressorsaker ser ut såhär:
1. Barnen
2. Hemmet
3. Karriären
4. Husdjuren
5. Partnern

När alla dessa är avklarade prioriterar kvinnan eventuellt sig själv en stund. Inte konstigt att många har svårt att hinna med att träna.

Själv kör jag stenhårt med Flygvärdinnemetoden:
Hjälp först dig själv, innan du hjälper andra.

För om inte jag själv mår bra och sköter min hälsa orkar jag inte göra alla de där andra ”måstena”.

2 kommentarer