Rustad för rusk

Har du rätt grejer behöver du inte bry dig om att det börjar bli höst och vinter. Det går fint att fortsätta träna utomhus.

Var noga med att värma upp ordentligt och se till att synas – och se – ordentligt. Reflexväst och pannlampa är en bra början. Reflexvästar i vuxenstorlek är väldigt stora, jag lånar barnens västar som sitter mycket bättre på kroppen.

När det börjar bli halt ute är det oftast för sent att börja leta efter broddar – då är de redan slut i butikerna. Jag köpte mina på apoteket för ett par år sedan, de är av en enkel och smidig modell, och har bara broddar på främre delen av foten. Funkar fint för löpning, men är sämre om man promenerar, då behöver man även taggar på hälen.

Idag – en helt ”vanlig” dag på jobbet – med inspelning för GP-tv; ett reportage om utomhusträning, motivation och säkerhet. Ska bli kul att se resultatet!

Veckans läsarfråga i GP kom från en tjej som undrade varför hon luktar ammoniak under tuffa träningspass, och varför hon känner sig trött och har dåligt med energi när hon tränar.
Jag är ingen Sherlock Holmes, men detta kombinerat med hur hon hade formulerat sin fråga tyder på att hon äter för lite kolhydrater och laddar med för lite energi.

Kolhydraterna är hjärnans och musklernas favoritbränsle, särskilt när man tränar på hög intensitet. Om det inte finns tillräckligt med kolhydrater i musklerna måste kroppen istället förbränna protein, vilket oftast innebär att musklerna bryts ner* – det är inte farligt, men ganska onödigt om man vill bli starkare och mer uthållig.

*träningen i sig innebär en nedbrytning av muskelvävnaden, och om man har ätit för lite innan träningen blir den nedbrytningen mer omfattande.

1 kommentar