Nu är det jul igen….

I helgen är det redan dags för tredje advent. Hög tid att ge lite tips för en godare, sundare jul, med bättre förutsättningar för återhämtning och mys.

I tisdagens GP fanns ett reportage där jag blev intervjuad av redaktören Sarah Britz, och jag tror att grundtanken var att jag skulle prata enbart om julmat och hur man ska göra för att slippa julens extrakilon. Men jag valde att istället betona vikten av lugn och ro, upplevelser och mys.

Och maten då…?

Visst finns det en del kaloribomber på julbordet, men julen varar ju trots allt en ganska kort period. Om man äter som vanligt och låter bli att äta julgodis, marsipangrisar, lussebullar, pepparkakor och skumtomtar annat än just på julafton, så behöver man inte gå upp i vikt bara för att det är slutet av december.

Skinka, sill, lax och skaldjur, det kommer jag att äta mycket av i jul. Köttbullar och olika sorters korv känns helt onödigt, det äter vi så ofta ändå. Ät det du gillar på julbordet, och njut med alla dina sinnen. Smaka, lukta, lyssna och ät långsamt, så blir du mätt på mindre mat.

Se till att komma ut och röra dig varje dag. Ta en långpromenad, prova nya träningspass, se till att komma iväg och träna, åtminstone som vanligt – du måste inte vara hemma med familjen hela dagarna. Jag kommer att se till att smyga iväg på lite egentid även i jul, då blir jag en mycket trevligare julfirare, det kan jag lova!

Ha en riktigt god och skön jul!
– Klicka här om vill du ha tips på hälsosamma julklappar!

Fotografen som tagit den fina bilden heter Katja Andersson.