Hellre morot än piska

Stor artikel i GP idag, om svenskarnas matvanor och om att priserna på nyttig mat har sjunkit jämfört med annan mat. Inget som svensken i allmänhet har märkt något av, tror jag. Många använder just priset som argument för att inte äta hälsosamt, och det finns en stor klassklyfta när det gäller maten. Vitt bröd är oftast väldigt mycket billigare än de grova sorterna, läsk är billigare än mjölk, godis har ett väldigt lågt pris jämfört med hur det var för 10-20 år sedan.

Svenskarna äter i genomsnitt ungefär hälften av den rekommenderade mängden frukt och grönsaker. I en undersökning gjord av Livsmedelsverket är vi näst sämst – av de undersökta länderna var bara islänningarna sämre på att äta frukt och grönt.

Jag tror att man måste sänka priserna rejält om det ska påverka våra matvanor i en positiv riktning. Istället för att öka skatten på fett och socker vore det trevligt att se lägre priser på bra grejer.

Hellre morot än piska, tycker jag.