Måste man älska nyttig mat?

Veckans läsarfråga i GP kom från en man med många funderingar. Vi fick ta bort ungefär 3/4 för att få plats med både frågor och svar. Det handlade bland annat om attityden till nyttig mat, han menade att det inte anses politiskt korrekt att inte tycka om nyttig mat, och undrade om och hur det påverkar hälsan att tvinga i sig sånt som man inte gillar – inte vet jag, har aldrig sett någon forskning på det området, det kanske skulle anses oetiskt ;)

Jag visade en massa olika alternativa sätt att äta grönsaker – särskilt när det är kallt ute kan det vara mindre trevligt att äta kalla sallader. Då går det finfint att till exempel göra en ratatouille, rosta rotfrukter i ugnen, woka eller göra en god soppa, med morot eller kanske gröna ärtor. Eller prova den här.

Det borde ju finnas någonting som faller även den kräsnaste i smaken. Och man kan ju alltid prova sig fram med olika kryddor.

Han undrade också om jag hade något tips när det gäller avokado – och det har jag: Lägg den tillsammans med ett äpple eller en tomat, så mognar den snabbare.