Träning och tomgång

Dagens läsarfråga i GP kommer från en kvinna som tränar hemma i sitt eget gym varje morgon och undrar hur mycket mer kalorier som förbränns när hon tränar på fastande mage jämfört med om hon hade gjort det efter frukost.

Det spelar ingen större roll i slutändan, säger jag. Kanske hon skulle kunna bränna lite mer fett där i gryningen men det är dagens totala energibehov som har betydelse och utan frukost är risken stor att hon tappar orken, speciellt när det gäller styrketräning – då behövs det lättillgängligt bränsle i musklerna.

Man måste se viktminskningen på lång sikt och då är det viktigt att träningen är skön och rolig. Fysisk aktivitet får inte bli en plåga. Om du ska göra det varje dag hela livet bör det vara något lustfyllt. Dans, promenader, par cour, basket, rodd… Din egen fantasi sätter gränsen för vad du kan göra. Prova olika saker och hitta det du gillar.

Det allra viktigaste är att man rör på sig mer totalt sett – alltså att träningen blir av.

20120229-070748.jpg