Hur tränar jag mage och rygg?

Veckans frågeställning i GöteborgsPosten handlar om ländryggsproblem.

Ryggproblem är vanligt, och beror ofta  på att man är för svag i de muskler som håller kroppen upprätt när man står och går. Ont i ryggen kan också bero på andra saker som tunga, monotona lyft, snedbelastning, felaktig arbetsställning, stress eller övervikt.

Det bästa sättet att förebygga ländryggsproblem är att vara fysiskt aktiv. Därför är det viktigt att hittar en träningsform som man gillar och njuter av. De flesta motionsformer stärker ryggen och ökar rörligheten, mer eller mindre, och den ökade blodgenomströmningen i musklerna motverkar stelhet och spänningar.

Core-träning är väldigt bra. Då tränar man kroppens ”kärna”, alltså de muskler i mage, rygg och bäcken som stabiliserar bålen. Det kan man antingen göra på egen hand eller på pass med instruktör, och till musik. Träningen görs oftast utan redskap – du använder alltså bara din egen kroppsvikt som belastning, vilket är skonsamt och gör att du blir starkare i vardagen. I ett core-program ingår ofta också rörlighetsträning, bland annat för rygg och höftböjare – för tight höftböjare är en vanlig anledning till ryggproblem!

När det kommer så här specifika läsarfrågor tar jag hjälp av min sjukgymnast Marie Larsson på Elit Rehab. Tack Marie!