En pusselbit i gåtan om cancer

Gårdagens Vetenskapens värld handlar om ännu ett samband mellan kostvanor och hälsa/sjukdom. Inslaget visar och förklarar att höga nivåer av insulin och IGF-1, som höjs om man äter mycket socker och andra snabba kolhydrater, kan öka risken för vissa cancertyper och kanske öka tillväxttakten hos tumörer.

Vissa människor tar det till sin spets och drar slutsatsen att ”man får cancer av att äta kolhydrater”. För mig är sambandet bara ännu ett bevis på att det är bra att röra på sig – att se till att ha en bra förbränning genom att motionera ofta och bygga upp en bra muskelmassa. Om man tränar mycket behövs det inte lika mycket insulin för att hålla blodsockret inom ett bra intervall. Inslaget visar också att olika människor reagerar olika på samma mängd socker – ett väldigt tydligt exempel på att kostråd bör vara individuellt utformade.

Dessa nya forskningsrön är ännu ett kvitto på att det är bra att äta av alla sorters mat, att välja bra kolhydrater och äta lagom mycket av dem, och att äta grönsaker – bland annat för att jämna ut blodsockerkurvan och fördela dagens energi på flera tillfällen, alltså äta regelbundet och jämnt fördelat över dagen. Och att det inte är bra att äta en tallrik godis till lunch…