Startbevis med skrämselpropaganda

Fick startbeviset till GöteborgsVarvet idag. Först lite vanlig skrämselhicka eftersom det är ett väldigt konkret tecken på att det närmar sig. Och en påminnelse om att min träning är inte alls vad den borde vara. Seg förkylning och bihålsinflammation har stoppat all träning under de senaste veckorna. Igår mjukstartade jag med ett yogapass. Idag Spinning+Core.

Den verkliga skrämselhickan tror jag kommer att drabba många fler. På framsidan av den medföljande tidningen står nämligen att man ska skippa kolhydraterna om man vill undvika blodpropp. Men hallå!! Den informationen var väl inte helt genomtänkt med tanke på vem som får den här tidningen i brevlådan.

Målgruppen är fysiskt aktiva friska människor som löptränar med målsättning att inom några veckor springa ett lopp på två mil. Människor som behöver betydligt mycket mer kolhydrater än genomsnittet.

För att orka träna och vara skadefri under dessa sista uppladdningsveckor behöver man energin från kolhydraterna, och sen när det är dags för uppladdning inför själva loppet är kolhydraterna inte enbart viktiga för energins skull, de gör det dessutom enklare att ha en bra vätskebalans under loppet. Varje gram kolhydrater binder 3 gram vätska, en skillnad på 500 gram mer eller mindre i kolhydratslager (glykogendepåer) ger alltså 1,5 liter vätska – en mängd som inte är möjlig att få i sig under loppet.

Jag blir riktigt irriterad över den här artikeln. Jag hoppas att människorna som läser den inte sväljer allt som står där, utan fortsätter äta av alla sorters mat. Vi behöver både protein, fett och kolhydrater, antioxidanter, fibrer, vitaminer och mineraler för att prestera bra, hålla oss skadefria och njuta av träningen inför loppet, och prestationen den 12 maj.

För ett par år sedan hamnade över hundra personer på sjukhus på grund av vätskebrist i samband med GöteborgsVarvet. Visst, det var en ovanligt varm dag loppet gick, men jag tror att för låga nivåer av glykogen var en bidragande orsak hos många av dem.

20120419-161031.jpg

4 kommentarer

Hej! Självklart behövs också kolhydrater i samband med fysisk aktivitet. Det nämns också om man läser artikeln inne i tidningen. Dock är det så att blodsockret påverkas onödigt mycket OM man äter för mycket kolhydrater. Det kan i sin tur leda till olika sjukdomar. Det syns också i samhället där fetma, övervikt och diabetes är ett växande problem. Eftersom Aktiv Träning är en tidning för både aktiva och passiva människor, så finns det självklart en stor grupp som har nytta av att begränsa sitt allt för stora kolhydratintag rent allmänt.
Även om det inte är ett problem för den som redan tränar regelbundet, så finns det en stor grupp som ligger i farozonen. Både bland våra läsare och bland de tiotusentals deltagarna i Varvet.
Läs gärna mer i vår omslagspojkes bok:
http://www.tasteline.com/halsa/gi-guiden/LCHF-med-Bjorn-Ferry

Lycka till i Varvet!
MVH Richard Kingstad, redaktör
Aktiv Träning

Tack för ditt inlägg.
Jag håller med om att det säkert finns många som äter för mycket socker och för stora pastaportioner, det finns inte så mycket utrymme för det om man lever ett stillasittande liv. Men eftersom tidningen skickades ut till deltagare i Varvet förmodar jag att de flesta som läser den åtminstone springer några mil i veckan.

Det jag främst vänder mig mot är rubrikerna på framsidan, artikeln var mer nyanserad.
Läs gärna även detta inlägg
http://kajsaasp.wordpress.com/2012/02/15/ar-kolhydratladdningens-tid-forbi/