Karl-Alfred-metoden – spenat gör dig stark och uthållig

Jag blir så glad när det kommer forskningsrapporter som visar fördelarna med helt vanlig bra mat. Den här gången är det spenat som står i rampljuset.

Att nitratrika grönsaker höjer mitokondriernas förmåga att jobba med lägre syrenivåer har vi vetat ett bra tag. Det skrev jag om i Management by Movements blogg i våras.

Nu menar forskare på Karolinska att ”spenatens gåta är löst” och man har hittat mekanismer som gör att muskelstyrkan ökar om man äter spenat – enligt forskarna räcker det med små mängder av spenat eller andra nitratrika grönsaker som rödbetor, sallad och mangold för att bli starkare.

Den mängd nitrat mössen fick motsvarar ungefär vad en människa skulle få i sig genom att äta 200 till 300 gram färsk spenat eller tre till fyra rödbetor om dagen, säger Andrés Hernández.

Jag får nog tyvärr säga Hernández inte har så bra koll på hur vi äter – inte ens den som äter förhållandevis mycket grönsaker får i sig den mängden, ens under en hel vecka, men det är en annan fråga – det är ju faktiskt helt upp till var och en.

Tre till fyra rödbetor kan man ju få i sig, åtminstone nu när det är säsong för de fina färska rödbetorna – kanske med lite smulad feta eller chèvre. Däremot är jag lite mer tveksam till om det känns normalt att tugga i sig 3-4 påsar färsk bladspenat varje dag.

Vet inte hur det är med nitratinnehållet i polkabetor, men de är i alla fall väldigt vackra.

Foto: Katja Ragnstam

1 kommentar