Trådsmala ynglingar söker hjälp

Jag har under de senaste veckorna träffat flera unga personer som vill gå upp i vikt. Vi fokuserar så totalt på ett smalt kroppsideal, och mer än hälften av svenskarna behöver gå ner i vikt. Men det finns också många därute som kämpar med att hålla vikten uppe. Brallorna kasar ner, kläderna sitter illa. Man saknar energi och den där lilla gnistan som gör att det är kul att leva.

Man rör sig så lite som möjligt (kanske för att man inte orkar eftersom man äter för lite), tillbringar många många timmar framför datorn, sover för lite och håller sig vaken med hjälp av godis och energidrycker. Ligger hellre kvar i sängen tio minuter till än äter frukost, mår illa och är trött under förmiddagen, äter i bästa fall lite lunch, men inte alltid.

Många tror att lösningen för att gå upp i vikt är att i första hand äta en massa onyttiga saker. Helt fel, tycker jag. Först och främst behöver man bygga en bas av bra näring och regelbundna vanor, annars kan man inte täcka behoven av vitaminer, mineraler, protein, antioxidanter och fettsyror, och kroppen kan inte bygga upp muskler.

Efterhand lägger man till allt mer träning, gärna styrketräning som bygger upp muskelmassan. Konditionsträning är också viktigt, men bränner mer energi och motverkar viktökningen.

Vi behöver bra och varierad mat i form av kött, fisk, ägg, grönsaker, frukt, rotfrukter, bröd, mjölk, potatis, bönor och bär. Då får vi i oss den näring vi behöver varje dag. Det går inte att vänta till framåt eftermiddagen med att börja äta, det är viktigt – inte minst för den som vill bli normalviktig och bygga upp sin kropp – att äta minst tre gånger per dag, men helst 4-5. Energin, proteinet och näringen ska finnas där när man behöver dem, och då måste man sprida ut maten på flera tillfällen under dagen.

När grunden är lagd kan man lägga till kalorier i form av godis, choklad, glass, läsk och annat som innehåller mycket energi.

Dags för lunch!