Mindre inflammation med rätt kost?

I dagens GP har jag svarat på en läsarfråga om antiinflammatorisk kost. Två äldre damer med olika inflammationsrelaterade diagnoser har ställt frågan. Båda har inflammationsprocesser som blommar upp i skov. De äter sund och bra mat, rör på sig och tränar tillsammans flera gånger i veckan.

Här är en del av svaret som du kan läsa i sin helhet i dagens tidning:

Inflammationsdämpande kost är inte särskilt väl underbyggt vetenskapligt, men det finns de som förespråkar detta väldigt hårt. Det finns en särskild diet kallad IFD, inflammation free diet som bland annat bygger på ekologiska grönsaker, kött från gräsbetande djur och vildfångad fisk från kalla vatten, plus vissa kryddor som vitlök, lök, ingefära, gurkmeja, cayennepeppar och chili.

Ett område som det däremot finns mer forskning kring är Omega-3-fettsyrornas inflammationsdämpande effekt. Omega-3 finns främst i fet fisk som lax, strömming och sill, i valnötter, vissa oljor och linfrön, och numera även i Omega-3-ägg (där hönorna fått ett speciellt foder).

Ät gärna lax, makrill och sill som middagsmat och som pålägg; sill och ägg, makrill i tomatsås eller en skiva lax. Raps- och olivolja är bra fettkällor i matlagning och på grönsaker, nötter ett bra mellanmål, gärna tillsammans med en frukt.

Frukt och grönsaker är viktiga källor till antioxidanter och andra ämnen som skyddar kroppen, se gärna till att komma upp i minst 500 gram varje dag.

Vissa överviktiga personer har på grund av osunda matvanor och för lite fysisk aktivitet har en ständigt pågående låggradig inflammation i kroppen. Man är i positiv energibalans, och har alltså ett kaloriöverskott med mycket fett och socker i blodet, vilket verkar trigga igång inflammationen som bland annat kan leda till diffusa muskelsmärtor.

I det fallet är det än mer viktigt att komma igång med träning och komma tillrätta med sina kostvanor så att man häver inflammationsprocessen. Men inte heller här finns det några mirakelkurer, utan den gamla vanliga huskuren gäller: Mindre kalorier och mer träning.