Grönsaker vs. piller i dagens GP

Veckans läsarfråga i GP kommer från en orolig mamma. Hennes son pluggar på universitetet och han och många av hans kompisar äter piller istället för grönsaker.
Piller och andra kosttillskott kan komplettera ett dåligt näringsintag, men aldrig ersätta vanlig mat.

Vi bör få i oss åtminstone 500 gram per dag – den rekommendationen gäller för alla över 10 år, även ”fattiga studenter”. Det kanske låter mycket, men är ganska enkelt om man sprider ut det över dagen: Ett par normalstora frukter, en morot, en tomat, några buketter broccoli och en halv lök räcker fint.

Grönsaker, frukt och bär motverkar övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar som högt blodtryck och högt LDL-kolesterol (det ”onda” kolesterolet), typ 2-diabetes och vissa typer av cancer. Olika ämnen som fibrer, folat (folsyra), karoten, lykopen, C-vitamin och andra antioxidanter har synergieffekter och bidrar på olika sätt till skyddet.

Fibrerna behövs för att magen ska fungera, och för att tarmbakterierna ska må bra, vilket bland annat har betydelse för kroppens skydd mot sjukdomar och för upptaget av antioxidanter. Antioxidanterna skyddar mot fria syreradikaler som hela tiden bildas i kroppen, inte minst vid olika former av stress och om man röker.

Om man tycker att grönsaker är dyrt finns det många alternativ som är mer prisvärda än de som vi svenskar äter mest av. Vitkål, kålrot, rödbetor, morötter, broccoli, purjolök och lök är några exempel. Baljväxter som ärtor, bönor och linser är också bra. Och potatis bör inte heller glömmas bort. Den innehåller både fibrer, mineraler och vitaminer.

Svensktillverkade kosttillskott verkar generellt sett vara av bättre kvalitet än produkter som köps från andra länder (inklusive egna Internetbeställningar). Det kan vara bra att känna till att kosttillskott och proteinpulver i flertalet kontroller visat sig innehålla andra ämnen än vad som deklareras på förpackningen.

20121120-095756.jpg