Stolthet, hantverk och gedigna kunskaper på #CharkSM

Det är mycket man får vara med om i mitt jobb. Idag har jag varit på Chark-SM. Inget konstigt med det – kan man tävla i musik kan man väl tävla i korv??

Chark-SM har 16 olika klasser och lyfter bland annat fram kvalitet, lokalproducerat och innovationer.

Det är så otroligt häftigt att möta alla dessa duktiga hantverkare (styckmästare, charkuterister, kockar mm) – de har verkligen sin kunskap i händerna. Och de har en yrkesstolthet som jag inte har träffat på någon annanstans.

Och seminarieprogrammet var superintressant med föredrag av bland annat Marie Söderqvist (Li) och Stellan Löfving (Truth).

20121101-220505.jpg

20121101-220541.jpg

20121101-220610.jpg

20121101-220632.jpg
Den här lilla påsen var en viktig del i SIK:s föredrag om sensorik.

Det var ett papper med besk smak (som bara 1 av 3 känner – genetiskt), ett rör med kanel och en kapsel med popcornssmak – som man kände igen fört när man fick se en bild av en biosalong. Sammanhang, förväntningar och miljön runt omkring påverkar hur vi uppfattar smaker och intryck.

Håll för näsan och ta en sked kanel i munnen. Det smakar bara sött.
Släpp näsan så kommer kanelsmaken fram. Coolt.

Kul också att det pratades mycket om sociala media. Tre F-factors är viktiga för företag, inte minst i livsmedelsbranschen:
Friends. Fans. Followers.

Svensk livsmedelsindustri har mycket att vara stolta över. Kvalitet, kunnande och seriositet är några av dem.

Grattis alla medaljörer!