Träning före frukost – ett bra sätt att gå ner i vikt?

Att träna på tom mage på morgonen kan vara ett sätt att bränna mer lagrade kalorier (=fettväv). Under natten tar kroppens förråd av kolhydrater slut, och vi förbränner framför allt fett. Lågintensiv träning funkar utan att äta innan, och kan vara ett bra sätt att bli av med fettväv snabbare, men för intervallträning och annan tuffare träning krävs energi från kolhydrater för att orka maxa din träning.

Många upplever att mycket av träningsglädjen försvinner om man inte har energi tillgängligt, och många tar igen de förlorade kalorierna under dygnets övriga timmar. Dessutom ökar skaderisken och infektionskänsligheten om man äter för lite.

Kolhydrater är bästa bränslet för hjärnan – och vid intensiv träning

För att kroppen ska kunna bilda nytt blodsocker krävs att man äter kolhydrater, om man inte gör det bryts muskelprotein ner för att höja energinivån i blodet. Detta är inte så smart i längden eftersom minskad muskelmassa innebär att energibehovet sjunker och du går upp i vikt lättare – en viktökning som oftast består av fett.

Tajma maten och träningen rätt så får du ut maximalt av träningen.

Förmiddagsträning: Ät frukost 1-2 timmar innan träningen. Om du tränar tidigt på morgonen, ta ett glas fil eller mjölk, eventuellt med lite müsli eller flingor, eller en frukt. Ät resten av frukosten efter träningen.

Lunchträning: Ät din frukost som vanligt, fyll på med ett mellanmål 1-2 timmar innan träningspasset.

Eftermiddags-/kvällsträning: Ät lunch eller middag 2-3 timmar innan träningen. Ät ett återhämtningsmål efter träningen så att kroppen har bra förutsättningar för återhämtning under natten.