Viktigt med vätska!

Din vätskenivå påverkar din prestation både den fysiska och den psykiska.

Vatten brukar räcka fint, men om du tränar ofta och länge i varmt klimat måste även de salter som du förlorar när du svettas ersättas. Sportdryck fyller en viktig funktion, speciellt när du springer långt.

Salterna i sportdrycken gör att kroppen lättare och snabbare tar upp vätskan och ersätter det du förlorar när du svettas. Därmed kan du behålla en högre prestationsförmåga och undviker att bli överhettad – svetten är ju kroppens sätt att kyla ner sig och behålla en normal kroppstemperatur. Om vätskenivån blir för låg påverkas hela kroppen, både fysiskt och mentalt.

Förväxla inte sportdryck med energidrycker som Red bull och Battery. Dessa är alldeles för söta och skapar ett osmotiskt sug; när du får ner drycken i magsäcken sugs vätska upp från kroppen för att späda ut det du har i magsäcken. Resultatet blir alltså att vätskenivån i kroppen minskar, och du kan få problem med magen.

Hur mycket?

Genom att väga dig före och efter ett träningspass (naken – och avtorkad!) och dra ifrån den mängd du druckit under passet kan du beräkna du hur mycket vätska du behöver tillföra för att ersätta det du har förlorat.

Hur mycket du svettas är individuellt, och varierar dessutom mellan olika pass. Det beror bl a på hur varmt det är, om det blåser, vad du har på dig (ju tätare kläder desto mindre avkylningseffekt: du svettas mer eftersom du missar vindens och fartvindens avkylande effekt).

Exempel:

  • Vikt före passet: 62 kg
  • Vikt efter passet: 61,2
  • Vätska under passet 5 dl (= 0,5 kg)
  • 62-61,2= 0,8
  • +0,5
  • =1,3 kg
  • Totalt har du alltså förlorat 1,3 kg under passet.

Det kan vara besvärligt att få i sig all vätska man behöver under träningspasset, så fyll på både före och efter. Prova dig fram och se vad som funkar för dig.

 

För den som vill och behöver ha vätska med sig under långa löprundor finns det t ex ryggsäckar (camel back) och midjebälten. Ett avkylande dopp längs vägen kan också vara en variant.