Året kock – den riktiga matlagningstävlingen #blogg100 del 13 #aretskock

Det är helt otroligt vad många matlagningstävlingar det finns. Årets semla, Bästa kladdkakan och Skolmats-SM – och så alla dessa teveprogram om matlagning där man utser mästerkockar av olika slag. Idag korades segraren i Årets kock – SM i professionell matlagning.

Det är fantastiskt roligt att se hur dessa duktiga kreatörer skapar konstverk av de råvaror de blir tilldelade, idag var det bland annat dovhjort, röding och rotfrukter. Läs mer på Årets kocks hemsida.

20130208-173358.jpg

20130208-173414.jpg

20130208-173432.jpg

20130208-173441.jpg
I juryn fanns de flesta av den svenska kockvärldens superkändisar, plus prins Carl-Philip och världens bästa kvinnliga kock, Elena Arzak från Spanien.

Hälften av svenska folket anser sig vara en matnörd, berättade Ingela Stenson från United minds under seminariet om mat och makt. Jag skulle tro att de flesta som befann sig på Stockholm Waterfront idag är matnördar av värsta sorten.

Den avslutande paneldiskussionen handlade om bondens och kockens arbete med hållbar matproduktion, om hur de är beroende av varandra och kan förfina och förädla varandras arbetsfält. Och om hur vi tillsammans måste jobba för en hållbar produktion.

För att få behålla det svenska matarvet och för att vi ska kunna fortsätta ha svenska råvaror i butikerna måste böndernas villkor förbättras. Jag satsar gärna några kronor extra på svensk mjölk och svenskt kött.
I priset ingår inte bara det vi stoppar i munnen utan även öppna landskap, svenska arbetstillfällen, och en känsla av trygghet.

20130208-173741.jpg