Nu är jag trött på det här vegetariska snacket. Köttfri måndag är väl en satsning i allra största välmening, men oftast när man pratar ”fritt från” menar man något som helst bör undvikas, och som vanligt när man försöker göra det enkelt för sig är det många som glömmer bort helheten. Man tror att man har ”gjort sitt” om man valt den gröna vägen som måndagens lunch.
Sen kan man glatt ta bilen även de kortaste sträckor, shoppa kläder som man använder EN gång, spola massor med varmvatten, slänga felfri mat och ta mer än man orkar äta upp på lunchrestaurangen resten av veckan – utan att tänka på att allt vi gör ger avtryck i miljön. Och utan att tänka på näringsinnehållet. Vi kan inte bara ta bort det mest näringstäta ur måltiden och tro att det inte får konsekvenser för kvaliteten.
Den största miljöboven är den mat vi inte äter upp. Var fjärde matkasse går direkt i soporna. Vi häller ut mjölk för att det står fel datum på förpackningen, och vi slänger rester för att vi inte vågar äta mat som stått i kylen ett par dagar. Lukta och smaka på maten om du är tveksam. Lita på dina sinnen istället för datummärkningen.
Ofta vet man inte vad man ska göra med resterna. Jag älskar rester, med dem kan man trolla hur mycket som helst. Kött, kyckling, korv eller köttfärssås blir basen i en god soppa eller en matig sallad med lite bönor och goda grönsaker.
Igår gjorde jag en grönsakspytt med broccoli, cocktailtomater och rödlök. Detta fick fräsa tillsammans med olivolja och vitlök, och till sist vände jag ner lördagens rester av kalvrygg, strimlat, och lite smulad fetaost, och serverade till färsk tagliatelle. Supergott!
Köttmängden var ca 40 gram per person. Men köttfritt? Nej, det ser jag ingen anledning till. Tvärtom.
Välj svenskt kött så gör du ett bra miljöval.
4 kommentarer
Det är viktigt att prata om matsvinn, men att säga att svenskt kött är miljövänligt blir missvisande. Svenska kor äter samma soja producerad i Brasilien där regnskog skövlats, de producerar lika mycket metangas och avfall. En svensk ko av ”köttras” lever i genomsnitt 18 månader, ungefär 540 dagar. Det blir enorma mängder mat och vatten per ko, tyvärr äter de inte bara gräs längre utan stor mängd kraftfoder från odlad mark. Här då främst soja, som du säkert vet innehåller fullvärdigt protein och kunde gått direkt till humankonsumtion utan långt mellanled.
70% av all odlingsbar mark används idag enbart till att odla djurfoder. Svenskt kött är absolut inte miljövänligt, det känns bara som ett sätt att rättfärdiga sin köttkonsumption. Klappa sig själv på axeln och tro att man faktiskt gjort något bra.
Man kan inte bara byta ut sitt kött mot en isbergssallad, det är ju där dietister som dig ska förklara vad som är lämpligt.
Samtidigt som studie efter studie visar på samband mellan animaliska produkter och en rad olika sjukdomar, med tjocktarmscancer och hjärt/kärlsjukdomar som de bäst bekräftade.
Här borde du verkligen visa ett mer öppet sinne, både för miljön, hälsan och såklart alla djur som behandlas dåligt i svenska industriella förhållanden.
Hej Hanna!
Tack för ditt inlägg.
Jag är inte så insatt i detaljerna kring djuruppfödning, men litar på Jordbruksverkets uttalande för någon vecka sedan.
”… vi ser inga skäl att minska den svenska produktionen, tvärtom så finns det mycket som talar för att denna snarare bör öka med tanke på att svensk produktion står sig väldigt väl ur flera hållbarhetsaspekter. Vi har lägst antibiotikaanvändning i EU. De länder som ligger högst har tio gånger högre användning. Vi har genom förebyggande arbete god hälsa hos våra djur med få utbrott av allvarliga sjukdomar. Vår nötköttsproduktion som hänger ihop med mjölkproduktionen är i jämförelse klimatsmart. Vi bryter inte heller ny naturmark till bete eller foder i Sverige utan har i stället en igenväxning. En förutsättning för att bevara landsbygdens miljövärden och livskraft är betande djur för kött- eller mjölkproduktion.”
Personligen väljer jag alltid svenskt kött, helst närproducerat och ekologiskt.
Av inläggsförfattaren
Den rapporten som nämns i artikeln (hela rapporten här: http://www.jordbruksverket.se/download/18.5df17f1c13c13e5bc4f800039403/En+hållbar+köttkonsumtion.pdf) startar med meningen ”Vi i västvärlden bör äta mindre kött främst med hänsyn till att köttproduktion är resurskrävande och orsakar höga växthusgasutsläpp”
Nu är inte jordbruksverket helt opartiska i frågan heller, är kanske bättre att ha tyngd i forskningsartiklar eller ren fakta.
De skriver att antibiotikaanvändningen är lägst i EU, tyvärr är det för lätt att jämföra sig med länder som är ”sämre” för att framställa sig själva som bra.
Enligt SLU (siffor för 2011) drabbas 60% av alla svenska kor av juverinflammation (mastit) varje år, dvs. minst 60% av alla kor behandlas med antibiotika per år. Sen tillkommer såklart andra sjukdomar. Det tycker iallafall inte jag kan defineras som lite.
De skriver att ”Vi bryter inte heller ny naturmark till bete eller foder i Sverige utan har i stället en igenväxning..”, men de tar inte upp problemet med att vi bryter ny naturmark utomlands, ex. Brasilien där sojaodling och boskapsuppfödning är de två största anledningarna till avskogning av regnskogen. Enligt SMMI går 90% av all världens soja till djurfoder, då främst till djur inom köttindustrin.
Om du är intresserad delar jag gärna med mig av artiklar och länkar, det är såpass viktigt ämne att prata om. Nu säger jag inte att alla måste gå och bli veganer, men jag tycker att det är ansvarslöst och provocerande att prata så negativt om köttfri måndag och vegetarisk mat när det ligger så mycket fakta bakom sambandet mellan kött och miljöpåverkan.
Varför inte prata om både matsvinn och animaliska produkter, det måste inte vara så att man väljer antingen eller.
Om man jämför sojakött, mjölkfri grädde, mjölkfri ost med kött, kogrädde och generellt animaliska produkter så håller sig dessutom de helvegetariska produkterna mycket mycket längre och då blir det mindre svinn..
Blev lite långt där! :) Hoppas att jag inte framstår som fräck, det är inte mitt mål. Tycker det är en intressant diskussion, jag har förståelse för att alla inte kan/orkar sätta sig in i hela debatten. Finns mycket fakta att gräva ner sig i