Fräsch kalastårta #blogg100 del 60

Den här tårtan var en klassiker redan på 70-talet. Min mamma brukade göra den med hackade hasselnötter på toppen och vispgrädde emellan.
Jag tycker den är god, men lite tråkig och för söt i originalversionen. Med lemon curd, hallon och yoghurt blir brytningen mellan sött, syrligt, friskt och krispigt helt perfekt.

Alltså: Leta upp ett recept på tårta med sockerkaksbotten täckt med maräng, den heter ofta Marängtårta med grädde, Brukets kalastårta eller Britatårta.
Till fyllningen hade jag 1,5 dl vispgrädde som jag vispade, rörde i ca 1 dl matyoghurt och bredde detta över ena halvan av den bakade tårtbottnen. Sen rörde jag ut 3 msk lemon curd med 1 msk vatten och ringlade detta över grädden. Täckte det hela med ca 2 dl hallon (färska eller upptinade) och lade den andra bottenhalvan överst.
Fräsch, gott och vårigt!

20130324-190823.jpg