SIK-seminarium om mat, forskning och trender #blogg100 del 43

Idag är jag på seminarium om forskning och trender, arrangerat av SIK.

20130307-112317.jpg
AnnaMaria Corazza Bildt startade med ett anförande om matsvinnet, hennes politiska paradfråga. Givetvis tog hon upp hästköttsskandalen och vad den inneburit i form av kasserad mat, enligt henne helt i onödan. Ooops, då blev det lite dålig stämning i publiken.

20130307-114327.jpg
Jag både håller med henne och inte; Ur svinnsynpunkt är det vansinne att dra tillbaka och förstöra felfri mat, men för förtroendet för de företag som det gäller var det nog bra. Kan man inte garantera innehållet och ursprunget på köttråvaran kan man inte veta vad mer som finns där, till exempel i form av medicinrester och andra ämnen som vi inte vill få i oss.

Jag skrev om hästköttet för några veckor sedan.

Nästa år är temaår för att minska matsvinnet, men vi kan alla börja jobba redan nu – hemma, på restauranger och i butiker. En medelsvenssonfamilj kan spara 8000 kr per år genom att minimera matsvinnet, menar Corazza Bildt.

Jag fick under förmiddagen äran att återigen lyssna till Agneta Olsson och hennes trendspaning Ridderheimsrapporten – en ren njutning och sann inspiration.
Snart dags för lunch a förväntningarna är höga. :)

Under eftermiddagens program ska SIK’s forskning och trender giftas ihop. Mycket intressant.