Geek girl meet up på Rabash #ggmgbg #blogg100 del 96

Idag har jag varit på nätverksträff för Geek girl Gbg. För första gången på många år var jag i ett helt nytt sammanhang, kände inte ens igen någon av deltagarna. Oftast är det ju åtminstone någon man träffat förut på sådana här träffar, men inte idag. Jag började ana oråd och insåg snart att jag är på en träff med grymt teknisk inriktning.
Föreläsningarna handlade om Realtidsweb, programmering och tekniska lösningar. Ganska så högt över mina förkunskaper med andra ord.

20130429-184037.jpg
@mikumaria bjöd på mingelmat och goda äppelvaniljsmoothies.
Det handlade även om tillgänglighet. Nästan var tionde person använder någon form av hjälpmedel, t ex något pekdon, förstoringsprogram, ett speciellt tangentbord eller skärmläsare. Var fjärde vuxen har problem att läsa på webben. Även om informationen ligger fritt på nätet är den alltså inte tillgänglig för alla.
Sökmotoroptimering och tillgänglighet går hand i hand. ”Google är den största blinda läsaren.”
För blinda finns program som läser upp innehållet på hemsidan. Alltså:
Döp länkarna tydligt, t ex ”länk till vårt nyhetsbrev”, ”klicka här så kommer du till…” istället för bara ”klicka här”.
Använd ”alt texter” på bilderna; beskriv vad de visar och gärna vilken känsla du vill förmedla.
I en karta, beskriv gärna vad den visar, inklusive adressen i text.
Rekommendationen är att inte låta länkar öppnas i nytt fönster.
I formulär: skriv tydligt ut vilka fönster som är obligatoriska, och ge tydliga felmeddelanden.
Använd kontraster så det blir lättare att läsa för den som är synskadad. Minst 1,5 punkters radavstånd. Länkar i brödtext ska vara understruken, använd inte enbart en annan färg.
Skriv kort och konkret med det viktigaste först.
Snabbt antecknat under föreläsningen som hölls av Hanna Andersson, @rabashwebb.

2 kommentarer

Vad bra att kunna läsa din sammanfattning när jag nu missade själva eventet. Varför tyckte de att länkar inte skulle öppnas i nya fönster? Jag blir så irriterad när de inte gör det och man klickar på en länk och sedan kommer man bort från sidan man var på.

Som jag uppfattade det så är det för att det – för en som inte kan se – är lättare att backa och hitta mellan sidorna om man kan följa bakåt i samma fönster. Men jag håller med dig, jag länkar alltid till nytt fönster, det är lättare att hitta tillbaka till var man kom ifrån då – förutsatt att man inte är synskadad då..
Då kanske vi ses nästa träff! :)