Vår i luften – och pollen. Funkar träning? #blogg100 del 79

Just när man gläds som mest åt vårens ankomst och hoppas att sommaren snart är här kommer det där som man mellan åren hinner glömma – och som stoppar den där verkliga glädjen och våryran för många svenskar; Pollenallergin.

När värmen kommer skjuter pollenhalterna i höjden och i år lär det bli värre än vanligt. Pollenmängderna spås bli ovanligt stora. Och för alla pollenallergiker bryter snart ett smärre helvete ut med nysningar, rinnsnuva, kliande ögon och nästäppa. Och för 7 av 10 förvärras allergiska korsreaktioner mot viss mat. Det innebär att man kan vara mer känslig mot till exempel jordgubbar, äpple och jordnöt under pollensäsongen än man är under resten av året eftersom immunsystemet redan är aktiverat mot det som man har sin verkliga allergi emot.

När kroppen har fullt upp med ett högaktivt immunsystem blir man trött och tung i kroppen. Att träna i det tillståndet är ganska meningslöst, pressa aldrig dig själv hårdare än vad som känns bra.

Under en period är det för en pollenallergiker bäst att hålla sig inomhus under träningen – på gymmet, i simhallen eller hemma. Genom att undvika det man är allergisk mot lindras symtomen, och under en löprunda bokstavligen inhalerar man ju allergenet hela tiden. Fysisk ansträngning förvärrar dessutom ofta symtomen och reaktionerna.

Vill man träna ute är det bäst att vara tidigt ute. Pollenhalterna är ofta lägre på morgonen då daggen har lagt sig, man kan också passa på när det nyligen har regnat. Det kan också vara bra att tänka på att:

  • Duscha och tvätta håret på kvällen.
  • Byta lakan ofta, framför allt örngotten.
  • Inte hänga inte tvätt utomhus.
  • Tvätta händerna när du klappat och gosat med katt eller hund. Det kan finnas mycket pollen i husdjurens päls!
  • Utrustning som kan vara värda att prova är luftrenare till sovrummet och andningsmask med pollenfilter som man har på sig när man tränar.
  • Ta det lugnt och träna inte på maximal belastning. Astma och andra andningsproblem förvärras ofta vid tuff ansträngning.

pollenallergi-gp-korsallergi

Dagens GöteborgsPosten har pollen på förstasidan; Pollenplågan blir värre än vanligt.

 

1 kommentar