Kan soja sätta sig på rumpan? undrar GP-läsare

Jag fick en fråga till GP-spalten; en orolig ung tjej undrade över om sojabaserade produkter kan vara anledningen till bred rumpa och kraftiga lår. Tjejen som ställde frågan tränar mycket, bland annat innebandy och styrketräning, och jag tolkar det som att hon har mycket muskler. Hon är vegetarian och 21 år.

Jag svarar såhär:

Hur kroppen ser ut beror bland annat på generna, träningen och kosten. Kvinnor lagrar ofta fettet på lår och rumpa – irriterande, men ofarligt.

Forskningsläget är ganska oklart men det finns studier som tyder på att sojaprotein kan ha östrogenliknande effekter; att det kan lindra klimakteriebesvär, bidra till att bibehålla ett starkt skelett, vara positivt för kolesterolnivåerna och minska risken för bröstcancer. På så vis skulle det även kunna påverka fettmängden på rumpan.

Det europeiska livsmedelsverket Efsa har granskat det vetenskapliga underlaget och menar att det inte finns belägg för att de östrogenliknande ämnena (sojaisoflavoner) som finns i sojabönor och sojaprotein har någon sådan effekt.

Utifrån beskrivningen av dina mat- och träningsvanor gissar jag att du är normalviktig. Det går dock inte att bli av med fettet på rumpan och låren utan att gå ner lite grann i vikt – punktförbränning fungerar tyvärr inte.

Att träna mycket är positivt för förbränningen. Många av oss behöver dock se till att öka vardagsmotionen också, och cykla, gå och stå mer istället för att sitta stilla.

Vegetarisk kost är inte alltid så hälsosamt som många tror. Gräddiga gratänger, panerad och friterad mat, och stora mängder ost ger ofta onödigt mycket energi per portion. Välj gärna mat som ger mycket mättnad och näring i förhållande till energiinnehållet, till exempel rotfrukter, fullkorn, ägg, mjölk, linser, ärter och bönor.

Minska i första hand på godis, läsk, snacks, kakor, bullar och vitt bröd; de ger mycket extrakalorier och snabba kolhydrater. Alkohol ger också massor av ”tomma kalorier”.

Tofu, sojabönor och min personliga favorit edamamebönorna, kan med fördel ingå i kosten. Svenskarna äter i genomsnitt väldigt lite baljväxter, och det är synd för de har många hälsofördelar. Bönor, linser och ärter ger ett långsamt blodsockersvar och långvarig mättnad, de innehåller mycket fibrer och kan (som en del i en för övrigt hälsosam kost) ha positiva effekter på kolesterol och vikt. Och så är det ju gott också! ;)

20131024-064005.jpg
Edamame

De gröna sojabönorna, edamamebönorna, hittar du i frysdisken.